Film
film/11.01.2020.

Kinoteka Nedi u čast: Višnja na Tašmajdanu

film
  • FEST / Neda Arnerić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: KinotekaU čast istaknute srpske i jugoslovenske glumice Nede Arnerić, u nedelju 12. januara u 17.30 (Sala Makavejev, Uzun Mirkova 1) Jugoslovenska kinoteka će prirediti jednu besplatnu projekciju filma „Višnja na Tašmajdanu” (1968) Stoleta Jankovića. Kinoteka će u februaru prirediti veću filmsku retrospektivu Nede Arnerić.

Slavna i voljena filmska, televizijska i pozorišna glumica Neda Arnerić preminula je 10. januara u Beogradu u 67. godini.

Rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu. Impresivnu karijeru dugu više od pola veka započela je kao devojčica od 13 godina u filmu „San” (1966). Otkrio ju je reditelj Puriša Đorđević, sa kojim je ubrzo snimila i nagrađivane filmove „Jutro” (1967), „Podne” (1968) i druge.Srca najšire publike osvojila je kao „Višnja na Tašmajdanu” (1968) Stoleta Jankovića.

Sa samo 16 godina upisala je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića. Nije je završila jer u to vreme studentima prve i druge godine nije bilo dozvoljeno da rade, a Neda nije prestajala da snima.

Njena lepota i šarm doneli su joj status seks simbola u nekadašnjoj Jugoslaviji, a igrala je i u stranim produkcijama, među kojima se ističe „Šaft u Africi” (1973) Džona Giljermina.Svojim talentom plenila je i u epizodnim ulogama u partizanskim filmovima kao što su „Sutjeska” (1973) Stipe Delića i „Užička republika” (1974) Žike Mitrovića.

Na festivalu u Puli nagrađena je za naslovnu ulogu u filmu „Ispravi se, Delfina” (1977) Aleksandra Đurčinova, kao i za rolu u filmu „Haloa – praznik kurvi” (1988) Lordana Zafranovića.

U međuvremenu je igrala u čuvenim filmovima „Kvar” (1978) Miše Radivojevića i „Ko to tamo peva” (1980) Slobodana Šijana. Usledile su komedije „Rad na određeno vreme” (1980) i „Moj tata na određeno vreme” (1982) Milana Jelića, zatim „Varljivo leto ’68” (1984) Gorana Paskaljevića, „Tajvanska kanasta” (1985) Gorana Markovića, „Večernja zvona” (1986) Lordana Zafranovića…

Među više od stotinu njenih uloga su i one u filmovima „Policajac sa Petlovog brda” (1992) Mihaila Vukobratovića, „Nataša” (2001) Ljubiše Samardžića, „Promeni me” (2007) Milana Karadžića, a poslednji put na velikom platnu videli smo je u hrvatsko-srpskoj koprodukciji „Aleksi” (2018) Barbare Vekarić.

Neda Arnerić i Gojko Drulović u filmu Višnja na Tašmajdanu (1968)

Neda Arnerić je dobitnik najviše nagrade – „Pavle Vuisić” za životno delo, kao i nagrade Carica Teodora na festivalu Glumački susreti u Nišu. Fest joj je dodelio Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmu. Među njenim priznanjima je i Plaketa Jugoslovenske kinoteke za doprinos umetnosti filma.

Mnogobrojni gledaoci pamtiće je i po televizijskim serijama „Priče iz radionice”, „Metla bez drške”, „Lift”, „Naša mala klinika”…

U pozorištu je ostvarila niz zapaženih uloga. Poslednjih godina igrala je u predstavi „Igra parova” u Beogradskom dramskom pozorištu.

Paralelno sa glumačkom karijerom Neda Arnerić je studirala i diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sredinom 80-godina otvorila je u centru Beograda galeriju „Atrijum”, koju je vodila do 1999. godine.

Bila je i politički angažovana, član Demokratske stranke i poslanica u Narodnoj skupštini Srbije.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

EPSKA DIMENZIJA "SLUČAJA MAKAVEJEV"

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.