Film
moja-kafica
moja-kafica
film/27.07.2022.

Filmovi o psima koje ćete voleti

film
  • Rebecca Scholz/Pixabay
  • George Lebu/Unplash
Autor fotografije:

PIše: Katarina Nikolić / Foto: Rebecca Scholz/Pixabay 

 

Psi su definitivno više od kućnih ljubimaca, oni su naši prijatelji, deo porodice. Njihova uloga u životima mnogih je ogromna, tako da su bili inspiracija za razne filmove u kojima upravo igraju jednu od glavnih uloga.

A igraju je baš onako kako smo navikli da ih vidimo u svakodnevnom životu - odani su, razdragani, poslušni i ono što je nekakako i najvažnije, a često se dešava da zbog ljudske oholosti padne u drugi plan - gledaju u svog vlasnika kao u svoj ceo svet!

Zato ne dozvolite da se vaš ljubimac oseti zapostavljeno. Kada god je to moguće družite se sa njim i obezbedite mu puno prostora za igru i nabavite svu potrebnu opremu za dom i ostalo. Ograda za pse u stanu ima ulogu da ogradi određeni prostor namenjen vašoj kuci, tako da se slobodno može igrati ne ulazeći u druge prostorije.

Iako filmove sa psima u najvećem broju slučajeva žele da gledaju deca, činjenica je kako u njima rado uživaju i odrasli. Osim toga, iz ponašanja pasa prikazanom u filmovima i njihovom odnosu prema vlasnicima i porodici koja ih čuva, slobodno možemo da kažemo da mnogo toga može i da se nauči.

Za vas smo izdvojili nekoliko naslova u kojima ćete uživati i definitivno vas neće ostaviti ravnodušnim. 

Hačiko: Priča o psu (Hachi: A dog’s tale) - dokaz da odanost pasa ne zna za granice

Uloge: Ričard Gir, Džoan Alen

Godina: 2009.

Film o Hačiku rađen je po istinitoj priči i starom japanskom filmu, a govori o neizmernoj odanosti koje psi gaje kao svoju glavnu osobinu.

Naime, profesor u školi, koga tumači glavni glumac Ričard Gir, pronalazi napuštenog psa po imenu Hačiku, pa se nakon toga stvara veoma jaka veza između njih.

Zauzvrat tome što je udomljen, Hačiku želi da pokaže svoju zahvalnost i odanost, te odlučuje da svakodnevno prati svog novog vlasnika na putu za posao do železničke stanice, kao i da ga tamo čeka u povratku.

Nažalost, jednog dana, profesor je preminuo i više se nije vratio sa posla, ali ga je njegov verni prijatelj uprkos tome i dalje svakodnevno strpljivo čekao.

Ono što je posebno dirljivo u celom filmu, jeste da je radnja razvijena u skladu sa događajima koji su se zaista odigrali u Japanu sredinom 20. veka. Iako tužna priča, ipak je puna pouka i može mnogo toga da se nauči. 

Marli i ja (Marley & Me) - nikad ne pocenjujte moć psa da ostane uz vas

Uloge: Oven Vilson i Dženifer Aniston

Godina: 2008.

Ova romantična komedija prati dvoje mladih ljudi, njihovu vezu od maltene samog početka, pa sve do stupanja u brak i zasnivanja porodice, i na sve to njihovog vernog prijatelja Marlija.

Zapravo, s obzirom da se radi o labradoru, ljubiteljima pasa će sve biti jasno, zbog toga što su ovi psi neverovatno nemirni i prosto ruše sve pred sobom.

Koliko god da će “muka” zadati svojim vlasnicima, oni nikako ne mogu bez svog psa koji je postao neizbrisiv deo porodice. Ova priča rađena je po istinitom događaju, odnosno autobiografskom bestseleru Džona Grogana, koji je po zanimanju kolumnista, koje deli sa glavnim glumcima u filmu.

Iako su Džon i Džen u nekoliko momenata bili sumnjičavi prema tome da li mogu da čuvaju nemirnog Marlija, na kraju se on ipak pokazao kao pravi drugar i test faza za nešto mnogo veće što ih čeka u životu. 

Betoven (Beethoven) - uzbudljiva priča od samog početka do kraja 

Uloge: Čarls Grodin, Boni Hant, Din Džons, Oliver Plat, Stenli Tući

Godina: 1992.

Avanture Betovena kreću još od najranijih faza njegovog odrastanja, čak do perioda kada je bio malo štene. Naime, iz prodavnice kućnih ljubimaca dvojica lopova kradu štenad, ali glavni akter filma uspeva da se iskrade i kao mali pas ušunja u kuću Njutnovih.

Cela porodica želi da ga prihvati, mali dečak, dve devojčice, čak i majka, ali je otac ostao sumnjičav prema tome.

Međutim, na nagovor majke i dece, Betoven je ipak ostao u kući i vremenom postao omiljeni član prorodice, što se ocu nikako nije dopadalo, s obzirom da je pas bio taj koji je rešavao dečije probleme i bio centar pažnje.

Cela priča postaje još uzbudljivija kada se umeša i lokalni veterinar Herman, čija je namera bila da uspava psa…Ovo je još jedan film o snažnoj vezi koja se ostvaruje između psa i čoveka, pa i naša topla preporuka. 

Badi, pas košarkaš (Air Bud) - prijateljstvo ne zna za granice

Uloge: Kevin Zegers, Mihajl Džeter, Vendi Mekana, Bili Kobs, Erik Krismas

Godina: 1997.

“Badi, pas košarkaš” je jedna potpuno relaksirajuća priča o novom prijateljstvu napuštenog psa, kao i dečaka Džoša Frema koji nije mogao da se uklopi u novu sredinu.

U tome mu naravno pomaže njegov novi prijatelj Badi, sa kojim se veoma zbližio, pa je majka odlučila da mu dozvoli da ga zadrži. Neverovatnu popularnost u celom okrugu Badi dobija onog trenutka kada trener košarkaškog tima u kome igra Džoš, primeti talenat za ovaj sport.

Međutim, priča se komplikuje baš onda kada se stari vlasnik, po zanimanju klovn, seti Badija i odluči da pokuša da ga vrati. Pogledajte ovaj zanimljiv film i saznajte šta se desilo na kraju, tačnije da li su Badi i Džoš uspeli da ostanu najbolji priajtelji.

Nadamo se da smo vam zagolicali maštu idejama za filmove o psima i pričama koje će retko koga ostaviti potpuno ravnodušnim, bilo da su u pitanju suze ili smeh. Napravite kokice i uživajte!


PROČITAJTE I:

HARISOH FORD U "ZOVU DIVLJINE" (VIDEO)


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.