Film
film/23.09.2020.

FESTovih pedeset veličanstvenih

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Cover foto: Oksana SkendžićPedeset godina od kada je 23. septembra 1970. odlukom o formiranju Saveta osnovan Međunarodni filmski festival FEST, svečano je obeleženo u Skupštini grada ceremonijom "Festovih 50", i dodelom 50 plaketa pojedincima koji su doprineli da naš "festival festivala" postigne svetski ugled.

Ovim simboličnim gestom FEST se zahvaljuje pojedincima koji su osnovali i stvarali najznačajniju filmsku manifestaciju u zemlji tokom pedeset godina.

Međunarodni filmski festival FEST osnovan je 23. septembra 1970. godine, a svoje prvo izdanje imao je 1971. godine pod sloganom ,,Hrabri novi svet". Na ceremoniji dodele diploma prisutni su bili dobitnici i njihovi potomci.

Među doajenima filma koji su posthumno nagrađeni plaketama su osnivač Festa Milutin Čolić, kultni reditelji Dušan Makavejev, Aleksandar Saša Petrović, članovi inicijativnog odbora Festa, tadašnji potpredsednik Skupštine grada Beograda Milan Vukos, kao i Dejan Đurković, Slobodan Novaković, kritičari Bogdan Tirnanić Tirke, Nebojša Đukelić, Dinko Tucaković, Nebojša Popović, scenarista Gordan Mihić, dizajner Slobodan Mašić (autor logotipa Festa), reditelji Predrag Golubović, Ljubomir Radičević, Vuk Pavlović, kao i Miloš Miša Paramentić, Donka Špiček, Vojislav Voki Kostić...

Plaketa Festovih 50 dodeljene su i Petru Volku, prvom Izvršnom direktoru festivala, rediteljima Goranu Paskaljeviću, Emiru Kusturici, Bori Draškoviću, Srdanu Goluboviću, prevodiocu Kosti Carini, Radoslavu Raletu Zelenoviću, publicistima i filmskim kritičarima Milanu Vlajčiću, Božidaru Zečeviću, Bori Anđeliću, prevodiocu Kosti Carini, direktoru Jugoslovenske kinoteke i umetničkom direktoru Festa Jugoslavu Panteliću, nekadašnjem selektoru Festa Ivanu Karlu, novinarkama Sandri Perović i Dubravki Lakić, producentu Miroslavu Miši Mogoroviću, dugogodišnjoj koordinatorki službe za goste Festa Darji Bajić...

Velikim aplauzom ispraćeno je uručenje plakete Pavlu Laziću Pajčetu, legendarnom Kino-operateru Festa od 1971. godine, koji je imao tu privilegiju da pusti i vidi sve filmove tokom pola veka ovog festivala.

U ime svih nagrađenih okupljenima se se obratili Iva Čolić, unuka Milutina Čolića, i Miroljub Mića Vučković koji je kao umetnički direktor i selektor najduže vodio Fest.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je najavio da će se u oktobru realizovati inicijativa da osnivač FEST-a Milutin Čolić dobije ulicu u Beogradu, kao i da će gradska kuća CEBEF uraditi digitalizaciju materijala sa FEST-a, kako bi se uspomene sačuvale za buduće generacije.

Istakao je i da je obaveza Grada da povećava budžet za ovakve manifestacije sa željom da se dostignu one granice iz 70-ih godina.Vesić smatra da je FEST jedan on naših najvažnijih kulturnih događaja, i da treba da ga negujemo, kao što će se negovati i drugi događaji, a da je važno da se setimo stvaralaca koji su radeći na festivalu, davali doprinos identitetu našeg grada.


PROČITAJTE I:

FEST VREMEPLOV


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.