Film
film/11.05.2021.

21. Međunarodna smotra Arheološkog filma

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Narodni muzej u Beogradu ove godine 21. Međunarodnu smotru arheološkog filma organizuje u okviru manifestacije Muzeji za 10.

Počasni gost ove godine je Kraljevina Španija - Institut Servantes, čiji film „Položaj žene u Novoj Kartagini" otvara ovogodišnju smotru.

U program je ove godine uvršteno ukupno 39 filmova iz 14 zemalja – Španije (5), Italije (4), Nemačke (1),  Egipta (2), Rusije (2), Poljske (1), Turske(1), Irana (1), Grčke (1),Mađarske (2), Slovačke (1), Hrvatske (1), Severne Makedonije (1) i Srbije (16).  Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija.

Filmska ostvarenja su uglavnom  bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom  Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Tokom trajanja Smotre biće održana i dva predavanja. U subotu 15. maja u 18 časova predavanje „Vinča i Vasić: Stoleće kasnije", održaće dr Vera Bogosavljević Petrović, muzejski savetnik Narodnog muzeja, a poslednjeg dana Smotre u sredu 19.05 u 18 časova predavanje  „Vučedol u prostoru i vremenu", održaće Jovan Mitrović, viši kustos Narodnog muzeja i Mirela Hutinec, direktorka muzeja vučedolske kulture, Vukovar.

 Filmske projekcije će počinjati svakog danom u 19.00 časova u Atrijumu Narodnog muzeja, a ulaz  je besplatan.

Narodni muzej u Beogradu ove godine 21. Međunarodnu smotru arheološkog filma organizuje u saradnji sa: Institutom Servantes, Italijanskim institutom za kulturu, Gete institutom, Ruskim geografskim društvom, Helenskom fondacijom za kulturu, Mađarskim kulturnim centrom, kulturnim centrom islamske Republike Irana, ambasadom Slovačke, ambasadom Poljske, ambasadom Arapske Republike Egipat,  kao i samostalnim autorima iz Turske, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije.


PROČITAJTE I:

HIPERMODERNI DANTE U BEOGRADU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.