Film
film/11.06.2021.

16 serija u trci za ’Srce Sarajeva’ (FOTO)

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U želji da unapredi i podstakne produkciju kvalitetnih audio-vizuelnih sadržaja, Sarajevo Film Festival od ove je godine ustanovio novu kategoriju nagrada: Srca Sarajeva za TV serije.

Nagradama Srca Sarajeva za TV serije Sarajevo Film Festival odaje priznanje i promoviše najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumice i glumce te podstiče njihov međunarodni plasman.

Iz produkcije TV serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Slovenije, koje su premijerno prikazane u periodu od 1. septembra 2019. do 31. maja 2021., selekcioni odbor Sarajevo Film Festivala ove je godine u konkurenciju za nagrade Srca Sarajeva za TV serije uvrstio 16 serija.

TV serije su nominovane za nagrade u šest kategorija: Najbolja dramska serija, Najbolja komedija, Najbolji kreator/i serije, Najbolja glumica, Najbolji glumac i Zvezda u usponu.

U kategoriji "Najbolje dramske serije" nominovano je sedam, među kojima su i srpske "Grupa", "Klan", "Porodica" i "Tajkun".

Serija "Tajkun"

Za najbolju komediju nominovane su četiri, među kojima i naše "Mama i tata se igraju rata" i "Zlatni dani". Najviše nominacija, po pet, imaju "Grupa" i "Porodica", po četiri "Jezero", "Novine" (3. sezona) i "Klan". Tri nominacije ima "Tajkun", "Kosti" dve, a po jednu "Južni vetar", "Senke nad Balkanom" - 2. sezona, "Močvara" i "Kalup". Serije "Mama i tata se igraju rata" i "Zlatni dani" imaju po jednu nominaciju.

Serija "Klan"

Za najboljeg kreatora/kreatore serija, nominovani su Uroš Tomić i Dragan Đurković ("Grupa"), Bojan Vuletić ("Porodica"), Slobodan Skerlić ("Klan"), Dragan Bjelogrlić ("Senke nad Balkanom", 2. sezona). Za najbolju glumicu nominovane su i naše Jasna Đuričić ("Grupa"), Jovana Stojiljković ("Južni vetar"), Mirjana Karanović ("Porodica"), Nada Šargin ("Kalup"), kao i hrvatska glumica Tihana Lazović ("Tajkun").

U kategoriji najboljeg glumca nominovani su Boris Isaković ("Porodica"), Dragan Bjelogrlić ("Tajkun"), Feđa Štukan ("Klan"), Filip Đurić ("Grupa"), Goran Bogdan ("Močvara"), Jovo Maksić ("Kosti")...

Serija "Kosti"

U kategoriji "Zvezda u usponu", nominovano je pet glumaca, među kojima su i naši Aleksandar Dimitrijević ("Klan"), Ivana Zečević - na slici ("Grupa"), kao i Jana Bjelica ("Porodica").

Prema broju nominacija, u kategoriji dramskih serija najviše nominacija imaju serije "Grupa" i "Porodica" – po pet nominacija; po četiri nominacije imaju serije "Jezero", "Novine" – 3. sezona i "Klan", tri nominacije ima serija "Tajkun", serija "Kosti" ima dve nominacije, a po jednu nominaciju imaju serije "Porodica Markovski" – 2. sezona, "Južni vetar", "Senke nad Balkanom" – 2. sezona, "Močvara" i "Kalup".

Serija "Grupa"

U kategoriji TV komedija tri nominacije ima serija "Crno-beli svet" – 4. sezona, dve nominacije "Dnevnik velikog Perice", a po jednu nominaciju "Mama i tata se igraju rata" i "Zlatni dani". 

O dobitnicima nagrada odlučivaće žiri od više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca sa područja bivše Jugoslavije, a najbolja ostvarenja izabraće onlajn glasanjem po uzoru na slične svetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija. Ovogodišnji žiri će biti nukleus strukovne akademije koja će u budućnosti donositi odluke o nagradama.

Ceremonija dodele nagrada biće održana za vreme 27. Sarajevo film festivala, od 13. do 20. avgusta. 


PROČITAJTE I:

"AMERIČKA UTOPIJA" DEJVIDA BIRNA NA BELDOKSU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.