Teatar
teatar/23.03.2017.

„Usamljeni eho“ i „Bil“ u Sava centru

teatar
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
Autor fotografije:
Piše: Bojana Spalević

Zvezda baleta Britanske Kolumbije (BC) iz Vankuvera otvoriće ovogodišnji Beogradski festival igre, sutra uveče u Sava centru. Festival zatvara Mihail Barnjišnjikov, takođe nekadašnja zvezda ove trupe. Ove godine, publika će imati priliku da pogleda još jednu umetničku predstavu iz Vankuvera grupe Kidd Pivot, Betroffenheit, 7. aprila od 20h u Sava centru. 

Balet BC je kompanija osnovana 1986. godine. Osnovni repertoar su originalni radovi poznatih, ali i novih koreografa kojih na godišnjem nivou ima od sedam do devet. Ukupno osamnaest igrača Baleta BC kao osnovno obrazovanje ima klasičan balet, ali svako od njih je otvoren i za savremenu tehniku. Ono što ih izdvaja je kultura pravljenja umetnosti, insistiranje na procesu stvaranja i razvijanja posebnog dijaloga sa publikom.

„Jako je važno preispitivanje načina kako se obraćamo različitoj publici i kako da ono što prezentujemo bude zanimljivo. Ako umetnost jeste ili treba da bude refleksija društva, onda smo mi ti koji držimo ogledalo“, ističe Branislav Henselman, izvršni direktor Baleta BC.

Sutra od 20h biće emitovan nastup sa Beogradskog festivala igre uživo na Trgu republike.

Balet BC će na sutrašnjoj premijeri izvesti dva komada. Prvi komad „Usamljeni eho“ Kristal Paj je rađen za sedam igrača. Kao inspiracija za ovo delo poslužile su dve sonate Johanesa Bramsa, jedna koja je nastala tokom uspona njegove karijere, a druga pred kraj njegovog života. Koreografkinja nastoji da izgradi karaktere sedmoro ljudi u jednoj osobi. Prvi deo komada se odnosi na mladost, period kada je sve moguće, a drugi na gubitke i nestanak. Drugi komad Šaron Ejal uključuje sve igrače Baleta BC. Šaron Ejal je dobitnica nagrade „Jovan Ćirilov“, koja će joj biti uručena 27. marta.

„Ovo je prvi dolazak Baleta BC u Srbiju, u Beograd i Novi Sad. Zaista smo srećni što smo deo Festivala igre. Naša turneja se nakon Beograda nastavlja po Severnoj Americi“, govori Emili Molnar, umetnička direktorka Baleta BC.

Branislav Henselman je živeo u Beogradu i pre pet godina se preselio u Kanadu. Ovo je njegov poslednji put sa grupom i sa ovom funkcijom. Po povratku u Kanadu on će postati neko ko se brine i vodi kulturu Vankuvera.

„Pre pet godine sam se preselio u Vankuver. Igra vas prosto nosi i gde vas srce odvede tu i  živite. Naša kompanija se temelji na saradnji i otvorenosti prema društvu u kojem se posluje. Kada se govori o društvu bitno je posmatrati i ekonomiju. Vankuver ima problem zadržavanja intelektualnog talenta, baš kao i Srbija. Te mlade ljude, mi nastojimo da zadržimo. Najbolji način za to je kultura i intelektualna stimulacija, a ne samo postojanje posla, odn. radnih mesta“, govori Branislav Henselman.

Branislavu će biti uručena nagrada Vip poziv, koja se dodeljuje po sedmi put.

„Nagrada VIP poziv će biti uručena Branislavu  po završetku nastupa Britanske Kolumbije. Ova nagrada se dodeljuje domaćim stvaraocima koji su ostvarili izuzetne uspehe i stvorili karijere van granica naše zemlje“, objašnjava Ivo Radaković, direktor marketinga Vip mobile-a.

Na održanoj konferenciji za novinare povodom sutrašnjeg otvaranja 14. Beogradskog festivala igre govorili su Đorđe Mazinjanin, direktor Sava centra, Filip Penington, ambasador Kanade u Srbiji, Emili Molner, umetnička direktorka Baleta Britanske Kolumbije (BC), Branislav Henselman, izvršni direktor Baleta BC, Ivo Radaković, direktor marketinga Vip mobile-a i Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Pročitajte još:

Čuveni lovac na talente u Beogradu


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box