Muzika
muzika/17.05.2017.

Kultni Wovenhand večeras u Domu omladine

muzika
  • Nemanja Đorđević
  • Nemanja Đorđević
  • Nemanja Đorđević
  • Nemanja Đorđević
  • Nemanja Đorđević
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Kultni američki bend Wovenhand nakon šest godina održaće koncert 17. maja od 21 čas, u velikoj sali Doma omladine.

Muzika benda Wovenhand i tekstopisca Dejvida Judžina Edvardsa, jednog od najzanimljivijih ličnosti američke alternativne muzičke scene u poslednje dve decenije, oduvek je imala nenadmašan intenzitet. Njihov zvuk je organska mešavina neofolka, postroka, panka, alternativnog kantrija i alternativnih zvukova. Edvardsov bogat ali emotivan vokal, oduvek je bio pokretačka snaga njegove muzike, ali zanimljiva je njegova opčinjavajuća sposobnost transformianja instrumenata u uređaje mračne energije i lepote, koje mnogi ljudi smatraju relikvijama, bilo da se radi o bendžu, manje poznatim folk instrumentima iz čitavog sveta ili električnim gitarama. Sve to je sredstvo za Edvardsovo iskazivanje duhovnog.

Wovenhand su započeli svoju karijeru debi albumom „Woven Hand“ 2002. godine, u trenutku dok je Edvardsov glavni bend 16 Horsepower bio još uvek aktivan. Od oživljavanja muzike benda 16 Horsepower devedesetih godina, čiji se uticaji prepoznaju na ranijim Wovenhand izdanjima, Edvardsova muzika je zadržala svoju nebesku težinu i dalje je nastavila da evoluira. U svom sadašnjem izdanju, Wovenhand je bend koji je u potpunosti proširio moć sa teškim i inventivnim veštinama. Taj zvuk je izrazito osoben i uverljiv da se ne može odrediti čak ni sa najpopulanijim metal bendovima. „Refractory Obdurate“ je album iz 2014. godine benda Wovenhand na kome istražuje bučnije korene nagoveštene na ranijim albumima.

Pre njihovog nastupa, u holu ispred sale Amerikana u DOB biće otvorena izložba fotografija Nemanje Đorđevića pod nazivom „Iskrenost“. Izložba je deo koncerta i odobrena je od strane benda, a posetioci će imati priliku da pogledaju dvadesetak radova koje je Nemanja načinio na prethodnoj balkanskoj turneji benda, kao i fotografije od pre osam godina iz prvobitne faze benda. Rok fotografijom se aktivno bavi preko deset godina. Iza sebe ima više samostalnih i grupnih izložbi.

„Star Treatment„, aktuelni je osmi studijski album iz 2016. godine objavljen za nezavisnog izdavača Sargent House, koji u svom katalogu uz Wovendhand ima još bendove Chelsea Wolfe, Deafheaven, Earth, Boris, Russian Circles i druge odlične sastave. Sniman u legendarnom studiju Stiva Albinija (Steve Albini), Electrical Audio u Čikagu pod inženjerskom palicom Sanforda Parkera (Sanford Parker), koji je takođe radio i na njihovom prethodnom albumu iz 2014. godine, „Refractory Obdurate“. Wovenhand bi trebalo da je poznato ime za sve one koji se interesuju za muziku šireg značenja, a naziv albuma Star Treatment ne odnosi se na neku poznatu ličnost karakterističnu za kulturnu opsesiju današnjice. Album odlikuje šire značenje i referenca na trajni interes čovečanstva u zvezdama na noćnom nebu i astrologiji.

Pročitajte još: Majk Garson: Neispričana priča o Bouviju


 

 


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box