Reportaža
moja-kafica
moja-kafica
reportaža/13.03.2019.

Predstavljeno najskuplje vino na svetu

reportaža
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


RoyalTokaji, vinarija na obroncima vinskog regiona na severoistoku Mađarske, predstavila je najskuplje vino na svetu.

Boca ekskluzivnog vina Essencia, koje nazivaju i "nektar" prodavaće se za 40.000 dolara.

Prvu bocu berbe 2008. godine već je kupio neimenovani privatni kolekcionar iz Pekinga, a potražnja će, očekuju, biti vrlo visoka jer je mađarska vinarija RoyalTokaji, inače u vlasništvu svetski poznatog engleskog enologa Huga Džonsona, na tržište izbacila tek 18 boca Essencia vina.

Ciljajući vinske sladokusce dubljeg džepa, visoku cenu pravdaju kroz troškove proizvodnje, ali i ograničene količine grožđa. 

Da bi se proizvele dve boce tog slatkog vinskog sirupa, odnosno tek 1,5 litar potrebno je oko 180 kilograma grožđa, a svaki grozd mora da bude rukom ubran. 


PROČITAJTE I:

SREMSKI SVADBENI DVOJAC - TAMBURAŠI I VINO


Vino doseže procenat alkohola od tek 2 do 4 odsto, a kada dozre, vino je toliko gusto da se obično konzumira u malim dozama. Umesto u čašama, servira se u kristalnim kašičicama.

Originalni tokajac, tačnije tokaji, što je ispravan naziv ovog vina dobijenog od botritičnog grožđa, dolazi iz istoimene regije u podnožju planine Karpati, na severoistoku Mađarske, sa vulkanskog tla nadmorske visine od oko 450 metara. Vino koje mnogi poznaju kao simbol mađarske vinske scene.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.