Književnost
književnost/20.01.2020.

Saša Ilić dobitnik NIN-ove nagrade

književnost
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media 

Dobitnik NIN-ove nagrade za 2019. godinu je roman "Pas i kontrabas" Saše Ilića u izdanju Orfelina.

Za Ilićev roman glasali su članovi žirija Branko Kukić, Marjan Čakarević i Marija Nenezić, dok su Teofil Pančić i Ivan Milenković dali glas romanu „Po šumama i gorama“ Milenka Bodirogića, takođe u izdanju Orfelina.

„Roman Saše Ilića 'Pas i kontabas' kompleksna je priča o prožimanju prošlosti i sadašnjosti, sukobu pojedinca i društva, života i umetnosti, iskučena postupkom koji ukršta mnoštvo pripovednih perspektiva i nudi zaokruženu sliku savremenog sveta“, rekao je predsednik žirija Teofil Pančić na konferenciji za novinare u hotelu Moskva i dodao da ta knjiga „znači povratak velikoj naraciji i hrabro suočavanje sa svim nacionalnim i socijalnim traumama koje oblikuju naše društvo.“

Član žirija Ivan Milenković je istakao da je ove godine bilo toliko kvalitetnih romana, toliko hrabrih spisateljskih poduhvata, toliko lepih eksperimenata sa formom, da je biti ove godine u sastavu NIN-ovog žirija bilo još uzbudljivije nego što je bilo prošle godine. „Godina 2019. nadam se, predstavlja neku vrstu preokreta u dosadašnjem toku srpske književnosti, odnosno izlazak iz duboke krize, koja ovu književnost prati već tridesetak godina“.

Među finalistima su se našli i romani „Mulat albino komarac“ Steva Grabovca u izdanju Imprimatura, „Grozota ili... “ Slobodana Tišme u izdanju Čarobne knjige, „Yugoslav“ Ane Vučković u izdanju Partizanske knjige i „Po šumama i gorama“ Milenka Bodirogića u izdanju Orfelina.

Žiri NIN-ove nagrade je do 16. decembra dobio 201 roman koji je ušao u konkurenciju za roman godine.

Prošle godine u konkurenciji je takođe bila 201 knjiga, kada je prestižnu nagradu osvojio Vladimir Tabašević za roman Zabluda Svetog Sebastijana.

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“. Tokom proteklih 65 godina dodeljivana je piscima sa prostora cele bivše Jugoslavije. Njen trostruki laureat bio je jedino Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić, koji bi sada mogao da postane trostruki dobitnik. Davičo je i jedini laureat NIN-ove nagrade dve godine uzastopno (1963. i 1964).

Nagrada je do sada svega pet puta dodeljena ženama-piscima - Dubravki Ugrešić 1988. godine, Svetlani Velmar-Janković 1995. godine Grozdani Olujić 2009. godine, Gordani Ćirjanić 2010. godine i Ivani Dimić 2016. godine.

Nagrada nije dodeljena jedino 1959. godine, kada je napravljen presedan radi stimulisanja kvaliteta. Bez nagrade tada je ostao Miodrag Bulatović sa romanom „Crveni petao leti prema nebu“. Međutim, Bulatović je kasnije, 1975, ipak dobio NIN-ovu nagradu za roman „Ljudi sa četiri prsta“. NIN-ovu nagradu vratili su Danilo Kiš, nagrađen 1972. godine za „Peščanik“, i Milisav Savić, koji je to priznanje dobio 1991. godine za „Hleb i strah“.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.