Književnost
književnost/20.04.2023.

Predstavljen roman „Aurora borealis“

književnost
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

U Biblioteci grada Beograda sinoć je predstavljen roman za decu i mlade „Aurora borealis“, istoričarke umetnosti i spisateljice Marijane Petrović Raić koji govori o srpsko – norveškom prijateljstvu prikazanom kroz uzbudljive avanture i nepredvidive događaje tinejdžera. Kroz mizanscen mistične norveške prirode i same aurore (severna polarna svetlost) koja je i lajtmotiv romana, susreću se dva naroda, dve kulture i dva tradicije.

U prvom planu, roman govori o iskrenom i nepokolebljivom drugarstvu punom izazova i iskušenja kroz koja prolaze glavni junaci knjige, Milica i njeni drugari iz Norveške, dok u drugom planu, čitaoci romana postaju svedoci borbe za očuvanje kulturne baštine u oblasti likovne i primenjene umetnosti koje oslikavaju bogato i raznovrsno iskustvo autorke knjige i predstavljaju njen lični doprinos kulturi. 

„Ideje za moje romane, kao i priče za decu nastaju spontano, u dahu, a misija koje me vodi kroz moja tri romana koja čine trilogiju, jeste borba za iskreno i pouzdano prijateljstvo među mladima i njihovu međusobnu podršku. Aurora, u mom romanu, predstavlja metaforu ‘noćne duge’ koja, kada je ugledamo, ispunjava naše želje. Mojim junacima se ostvarila želja, da stvore i održe prijateljstvo oba naroda“ – ističe autorka knjige.

Uzbudljivi događaji mladih Norvežana i naše devojčice Milice, povezuju ih u čvrstvo prijateljstvo, koje odoleva razlikama u tradiciji, kulturnom miljeu i mentalitetu. Tokom romana, zahvaljujući mladima, stvaraju se i čvrste veze između njihovih roditelja, za koje, u užurbanoj svakodnevici, odrasli skoro nemaju vremena.

Intervju sa Marijanom Petrović Raić možete pročitati ovde.

Marijana Petrović Raić

O romanu „Aurora Borealis“, pored autorke, govorile su: Branislava Marković, magistarka književnosti, dr Nataša Ristivojević Rajković, docentkinja na grupi za skandinavistiku, Filološkog fakulteta u Beogradu, Neva Saravija, glavna urednica u Čigoja štampi.

Odlomke iz knjige čitala je Milena Drakulić, maturantkinja gimnazije Sveti Sava, a događaj je moderirala Danijela Pantić Conić, magistarka teorije umetnosti i medija.

Marijana Petrović Raić, istoričarka umetnosti i spisateljica za decu do sada je objavila dva romana: „Tajna svetlost Sopoćana“ (2019) i „Potraga za crvenim koferčićem“ (2021), te „Aurora Borealis“, zapravo, predstavlja nastavak njenog drugog romana.

Na promociji knjige Branislava Marković, magistarka književnosti je rekla da na sreću, ima sve je više dobrih pisaca koji se okreću temama vezanim za osetljivo doba kao što su tinejdžerske godine i dodala: „Tako i Marijana Petrović Raić svoj treći roman posvećuje onima čija radoznalost, mašta i znanje pokreću svet. Smestivši svoje junake u severne krajeve, obasjane Aurorom Borealis, vodi nas kroz avanture, složene porodične odnose, otkrivanje dugo čuvanih ili zaboravljenih tajni, traganja za nestvarnim, a sve to uz dozu humora i ogromnu empatiju prema naraštaju koji tek treba da se iskaže u svojoj punoj vrednosti“.

Dr Nataša Ristivojević Rajković, docentkinja na grupi za skandinavistiku, Filološkog fakulteta u Beogradu rekla je na predstavljanju knjige: „Marijana Petrović Raić opisuje norveške gradove i norvešku prirodu tako uverljivo i s toliko upečatljivih detalja da se ne možemo oteti utisku da je zajedno sa svojim junacima doživela sve njihove avanture. Kroz zanimljivu priču i uzbudljive obrte upoznaje naše mlade čitaoce sa skandinavskim istorijskim nasleđem.“

Neva Saravija, glavna urednica u izdavačkoj kući „Čigoja štampa“ istakla je: „Čitajući Auroru Borealis osećate lakoću, uživate u predelima, a ponekad i ‘pokrijete oči’, i vireći kroz prste prelazite napete scene navijajući za glavne junake. Autorka knjige svojim veštim načinom na koji kroji priču vraća i starije čitaoce u taj najlepši period bezbrižnog odrastanja, pun emotivnog naboja, čiste životne radosti i iščekivanja.“ Upravo sa raznovrsnošću književnih žanrova naša izdavačka tendencija je da postanemo i ostanemo ‘izdavač za celu porodicu’. Navika čitanja se stiče u najranijem uzrastu, uz slikovnice koje zovu na pokret i igru, a kasnije kroz avanturističke priče koje mladom čitaocu zagolicavaju maštu i uvode ga u svet knjiga, nepreživljenih događaja, još uvek neposećenih zemalja.“

O autorki knjige

Marijana Petrović Raić, profesor likovne kulture, diplomirala je na Odseku za istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radno iskustvo sticala je kao profesor likovne kulture u VI beogradskoj gimnaziji, kao kustos i viši kustos za savremenu primenjenu umetnost u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu (1995-2006) gde je organizovala mnogobrojne izložbe za domaće i strane umetnike. Od 1996. godine njena ljubav prema umetnosti dobila je novi izražaj u pisanoj reči i književnosti kada počinje da radi tekstove iz istorije umetnosti u stručnim časopisima, dnevnim i periodičnim novinama, a potom i da piše romane za decu. Godine 2006. osnovala je Studio Ars Nuovo/Ars Nuovo, za edukaciju i promociju iz oblasti opšte kulture i umetnosti, a od 2019. godine objavljuje priče i romane za mlade.

Ljubav prema pisanoj reči donela joj je mnogobrojne nagrade i priznanja, među kojima su najznačajnije:

Θ Nagrada „Pavle Vasić” (2004) za studijski tekst i najbolju izložbu „Dragoslav Stojanović Sip (1920-1976), skice za portret (Muzej primenjene umetnosti, Beograd) u organizaciji ULUPUDUS-a i Univerziteta umetnosti.

Θ  III Nagrada na 63. nagradnom konkursu za radove sa jevrejskom temom (2019), za rad "Bele ruže plove Begejom".

Θ  Nagrada izdavačke kuće „Klett“ (2020-2021) na konkursu četvrtog Čitalačkog maratona. 

Citati

Dr Nataša Ristivojević Rajković, docentkinja na grupi za skandinavistiku, Filološkog fakulteta u Beogradu:

„Marijana Petrović Raić opisuje norveške gradove i norvešku prirodu tako uverljivo i s toliko upečatljivih detalja da se ne možemo oteti utisku da je zajedno sa svojim junacima doživela sve njihove avanture. Kroz zanimljivu priču i uzbudljive obrte upoznaje naše mlade čitaoce sa skandinavskim istorijskim nasleđem.“

Neva Saravija, glavna urednica u izdavačkoj kući „Čigoja štampa“:

„Upravo sa raznovrsnošću književnih žanrova naša izdavačka tendencija je da postanemo i ostanemo ‘izdavač za celu porodicu’. Navika čitanja se stiče u najranijem uzrastu, uz slikovnice koje zovu na pokret i igru, a kasnije kroz avanturističke priče koje mladom čitaocu zagolicavaju maštu i uvode ga u svet knjiga, nepreživljenih događaja, još uvek neposvećenih zemalja.“


PROČITAJTE I:

PRIČA LJUBICE KUBURE OSVAJA FRANCUSKU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.