Književnost
književnost/8.10.2020.

Nobel za književnost pesnikinji Luiz Glik

književnost
  • Nobel Media
  • Ill. Niklas Elmehed. ©Nobel Media
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTSOvogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobila je američka pesnikinja Luiz Glik, saopštio je Nobelov komitet.

Luiz Gluk je Nobelovu nagradu osvojila zbog "nepogrešivog poetičkog glasa koji svojom oštrom lepotom čini egzistenciju univerzalnom", navodi se u saopštenju Nobelovog komiteta. 

Ona će osim priznanja dobiti i nagradu u vrednosti od 1,1 milion dolara.

Luiz Glik je dobitnica mnogobrojnih književnih nagarada u Sjedinjenim Američkim Državama, među kojima je i Američka medalja za humanost, Pulicerova nagrada, Nacionalna nagrada za književnost, Nacionalna nagrada za književnu kritiku i mnoge druge.

Foto: Ill. Niklas Elmehed. ©Nobel Media

Bila je pesnik laureat Biblioteke američkog kongresa 2003-2004. godine.

Njena dela su kombinacija autobigrafskih elemenata i klasičnog mita, a njena poezija je poznata je po iskrenim izrazima tuge i izolacije.

Glikova je potomak mađarskih Jevreja koji su emigrirali u Ameriku.

Pohađala je koledže Sara Lorens i Kolumbiju, a trenutno predaje na Jejlu.

Podsetimo, Nobelova nagrada za književnost za 2018. godinu nije dodeljena i odložena je zbog skandala unutar Švedske akademije koja je dodeljuje, te je dodeljena istovremeno s Nobelovom nagradom za 2019.

Ona je pripala poljskoj autorki Olgi Tokarčuk „za narativnu maštu koja sa enciklopedijskom strašću predstavlja prelazak granica kao oblik života“, dok je Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodeljena austrijskom piscu Peteru Handkeu „za uticajno delo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva“.
PROČITAJTE I:

MARKO VIDOJKOVIĆ: POSLEDNJA VOŽNJA SRBIJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.