Književnost
književnost/5.03.2019.

Posle skandala ove godine "dupli" Nobel

književnost
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Nobelova nagrada za književnost za 2018. godinu, koja je odložena zbog skandala unutar Švedske akademije koja je dodeljuje, biće dodeljena istovremeno s Nobelovom nagradom za 2019, saopštila je danas Fondacija Nobel.

Švedska akademija, potresena skandalom seksualnog uznemiravanja, odlučila je da odloži dodelu nagrade za književnost na godinu dana, kako bi imala vremena da sprovede reformu unutar institucije i imenuje nove članove posle ostavke nekolicine.

Švedska akademija je tokom prošle godine bila pogođena krizom u vezi sa optužbama gotovo 20 žena da ih je seksualno uznemiravao francuski fotograf Žan-Klod Arno, suprug članice Akademije, pesnikinje i književnice Katarine Frostenson, koja je podnela ostavku. Arno je negirao sve optužbe za seksualno uznemiravanje, kao i one da je odavao imena laureata nagrade. I pored toga, Arno je optužen za silovanje i seksualno uznemiravanje. On je osuđen na dve i po godine zatvora.

Osim Katarine Frostenson, ostavke je podnelo još četvoro članova 18-članog Nobelovog komiteta, kao i stalni sekretar Švedske akademije Sara Danius.

Reč je o najvećem skandalu u vezi sa dodelom Nobelove nagrade za književnost od kada je ustanovljena 1901. godine.

Fondacija Nobel je navela da su mere koje je preduzela Akademija dovele do mogućnosti "povratka poverenja toj instituciji" koja dodeljuje nagrade.

Nobelova nagrada za književnost koja se dodeljuje od 1901. godine nije dodeljena nekoliko puta, prvenstveno za vreme rata, od 1914. do 1918. godine, zatim 1935, potom 1940, 1941, 1942. i 1943.

Nagrada je bila odložena na godinu u sedam navrata - 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936. i 1949, zbog nedostatka "dobrih" kandidata.


PROČITAJTE I:

HANA SELIMOVIĆ: ODBIJAM NAGRADU!

RADO VULIN IDE U VOJNIKE


Nagradu je 1964. godine odbio francuski književnik i filozof Žan-Pol Sartr, što je tada bio presedan. Pošto odbijanje nagrade nije predvidjeno testamentom Alfreda Nobela, Sartr ostaje dobitnik nagrade iako nije primio novac ni priznanje.

Boris Pasternak je 1958. godine bio prisiljen da odbije nagradu pod pritiskom sovjetskih vlasti.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.