Književnost
književnost/3.01.2019.

NIN-ova nagrada uži izbor: 12 romana

književnost
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


U uži izbor za 65. NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine uvršetno je 12 romana, a 14. januara u podne biće proglašen dobitnik tog književnog priznanja.

Romani 12 autora našli su se u užem izboru za NIN-ovu nagradu za 2018. godinu, a sedmoro od njih već je bilo proteklih godina u različitim krugovima za to književno priznanje. U užem izboru su tri autorke prvih romana, a tu je i literarno delo reditelja Gorana Markovića, dok raniji dobitnici Vladimir Arsenijević i Milisav Savić nisu prošli.

Kako je objavljeno u nedeljniku NIN, u užem izboru su romani „Posle potere“ (Publisher) Zoran Ćirić, „Pomor i strah“ (Laguna) Vule Žurić, „Prekasno“ (Geopoetika) Branka Krilović, „Odustajanje“ (Arhipelag) Jelena Lengold, „Uhvati zeca“ (Kontrast) Lana Bastašić, „Veliki Juriš“ (Laguna) Slobodan Vladušić, „Deseti život“ (Kontrast) Saša Savanović, „Kružok na zlatni pogon“ (Agora) Slobodan Mandić, „Zabluda Svetog Sebastijana“ (Laguna) Vladimir Tabašević, „Krečenje“ (Čarobna knjiga) Žarko Radaković, „Beogradski trio“ (Laguna) Goran Marković i „Neživoti i isklučenja“ (Treći trg/Srebrno drvo) Milan Kovačević.

O finalistima će odlučivati žiri koji čine Tamara Krstić, Marjana Čakarević, Branko Kukić, Ivan Milenković i Zoran Paunović (predsednik).


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

MUHAREM BAZDULJ - BEG OD PREDVIDLJIVOSTI

STIV AVERIL, INTERVJU: UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

ZORAN PAUNOVIĆ, INTERVJU: ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE


Žiri za NIN-ovu nagradu, koji je primio rekordan 201 naslov na čitanje, uvrstio je bio u širi izbor 31 roman.

Romani u užem izboru, prema navodima žirija, kreću se u širokom žanrovskom luku ' od "hajdučkog vesterna" do istorijske priče, uvlače u sebe obrasce kolaža, hronike, bildungsromana...

Kuga u Sremu na kraju 18. veka, krečenje stana, ljubavna avantura Lorensa Darela sa suprugom rukovodioca koji završi na Golom otoku, susret muškarca i žene posle gotovo pet decenija - neki su od zapleta 12 romana u užem izboru, čiji se glavni junaci kreću po novobeogradskim blokovima, solunskim kabareima i frontovima Prvog svetskog rata, lutaju krhotinama raspale zemlje, vraćaju se na bodljikave staze detinjstva i gube u ludilu svakodnevnice.

Dobitnik prethodne 64. NIN-ove nagrade za roman godine je Dejan Atanacković za roman „Luzitanija“ u izdanju „Besne kobile“. Intervju sa Dejanom Atanackovićem možete pročitati OVDE.

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine, a do raspada Jugoslavije dodeljivana je piscima sa celog prostora bivše države.

Prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za “Korene”, a nagrađen je i 1961. godine za “Deobe”. Dvostruki dobitnici su i Dragan Velikić (Ruski prozor, 2007; Islednik, 2015) i Živojin Pavlović (Zid smrti, 1985; Lapot, 1992), a jedini trostruki dobitnik je Oskar Davičo (Beton i svici, 1956; Gladi, 1963. i Tajne, 1964).


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.