Književnost
književnost/7.10.2021.

Abdulrazaku Gurni Nobel za književnost

književnost
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS/ Foto: Nobel Prize/Facebook

 

Tanzanijski pisac Abdulrazak Gurna dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Gurna je izjavio je da je predivno biti nagrađen i da je počastvovan što mu je danas dodeljena nagrada koju su pre njega dobili vrsni pisci.

Komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštio je da je ovogodišnju nagradu za književnost dobio Abdulrazak Gurna. Kako je obrazloženo, nagrada mu se dodeljuje za nekompromisan i saosećajan prodor u efekte kolonijalizma i u sudbinu izbeglica u rascepu između kultura i kontinenata.

Gurna je izjavio je da je predivno biti nagrađen i da je počastvovan što mu je danas dodeljena nagrada koju su pre njega dobili vrsni pisci.

"Mislim da je to predivno. Zahvalan sam Švedskoj akademiji što je nagradila mene i moje delo", rekao je Gurna u izjavi za Rojters.

To je sjajno, rekao je Gurna.

"To je tako velika nagrada i toliko je dug spisak divnih pisaca, još nisam svestan svega", kaže Gurna i dodaje da je bio jako iznenađen nagradom. 

Gurna je tanzanijski pisac koji piše na engleskom i trenutno je baziran u Ujedinjenom kraljevstvu.

Rođen je 1948. godine na ostrvu Zanzibar u Indijskom okeanu, gde je i odrastao.

U Englesku je kao izbeglica stigao krajem šezdesetih. Objavio je 10 romana i niz kratkih priča.

Nagrada koju dodeljuje Švedska kraljevska akademija nauka sastoji se od zlatne medalje i novčanog dela u iznosu od 10 miliona švedskih kruna, odnosno 1,1 milion dolara.

Nobelova nagradu za književnost je prošle godine pripala američkoj pesnikinji Luiz Glik za, kako je rečeno tada, njen "nepogrešiv pesnički glas koji jednostavnom lepotom čini iskustvo pojedinca univerzalnim".

Inače, Komitet je juče objavio imena dobitnika Nobelove nagrade za hemiju, a ranije ove nedelje i imena troje dobitnika Nobela za fiziku, kao i imena dvoje naučnika koji su dobili priznanje za doprinos medicini.

Preostaje još da budu saopštena imena dobitnika nagrade za izvanredan rad u oblasti mira i ekonomije. 


PROČITAJTE I: 

MIHAILO PANTIĆ: PRIČE O PISCIMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.