Književnost
književnost/18.05.2017.

PEN: Susret francuskih i srpskih pisaca

književnost
  • Oksana Toskić
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Poznati francuski pisci Filip Klodel, Nina Jaržekov, Nataša Apana i Sedrik Gra posetili su Srpski PEN centar, gde su se u dužem razgovoru interesovali za rad ove organizacije, kao i za mogućnosti književne i kulturne saradnje.

Okosnica razgovora francuskih i srpskih pisaca u Srpskom PEN centru bili su status književnosti danas i njena pozicija u mreži modernih društvenih, medijskih i informatičkih okolnosti. Pisac i filmski reditelj Filip Klodel, član Gonkurove akademije, posebno je govorio o potiskivanju vrhunske književnosti, čije mesto je zauzela laka literatura koja ne postavlja važna ni teška pitanja već svoju svrhu iscrpljuje u različitim nivoima zabave.

Nina Jaržekov i Nataša Apana govorile su o pitanju identiteta koji ih zaokuplja i o njihovoj prozi, naglašavajući koliko je to pitanje danas otvoreno i dinamično, sačinjeno od najrazličitijih izazova, zbog čega i sama književnost nužno motra da preispita ovu temu u njenim aktuelnim izdanjima od migrantskih kriza do kulturoloških prožimanja. Sedrik Gra, poznat i kao putopisac, koji je prethodnih mesec dana proveo putujući po celom Zapadnom Balkanu, govorio je o svojim putopisima i o književnosti kao modelu otkrivanja sveta.

Francuski pisci su se u razgovoru sa srpskim kolegama posebno interesovali da li je status književnosti u srpskom društvu uporediv sa statusom književnosti u francuskom društvu. Otuda su ih naročito zanimale teme kao što su pozicija književnosti posle nestanka njene socijalne funkcije, odjek novih istorijskih događaja, uključujući devedesete, u srpskoj književnosti, dominantne teme i žanrovi, uloga i prisustvo zabavne literature, kao i pitanje cenzure. U dužem i zanimljivom razgovoru, učesnici su se saglasili da savremena književnost, nezavisno od jezika na kome se piše, deli ključne izazove, od kojih su najizrazitiji tehnološka kriza i kriza javnog statusa.

Predstavnici Srpskog PEN centra predstavili su francuskim kolegama rad ove organizacije u proteklih nekoliko godina, posebno apostrofirajući Svetski kongres Međunarodnog PEN u Beogradu 2011. godine, Balkansku PEN mrežu, Regionalnu konferenciju Srpskog PEN centra na značajne književne teme, kao i rad na promovisanju srpske književnosti u međunarodnim okvirima. Veliku pažnju francuskih pisaca privukle su antologija savremene srpske poezije i antologija savremene srpske proze na engleskom jeziku, kao i istorija srpske književnosti na engleskom jeziku koje je objavio Srpski PEN centar.

Filip Klodel, Nina Jaržekov, Nataša Apana i Sedrik Gra borave u Srbiji kao učesnici Molijerovih dana koje organizuje Francuski institut u Srbiji. Tokom boravka u Srbiji francuski pisci imaće više književnih programa u Beogradu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Subotici, Kragujevcu i Nišu.

Pročitajte još: Život je lepši ako umete da čitate


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box