Književnost
moja-kafica
moja-kafica
književnost/4.05.2018.

Bez Nobela za književnost 2018!

književnost
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Nobelova nagrada za književnost neće biti dodeljena ove godine. Švedska akademija odlučila je da odloži dodelu za 2018. godinu zbog skandala u vezi sa optužbama za seksualno zlostavljanje na račun muža jedne od članica tog tela.

Prema saopštenju Nobelove fondacije, koja je podržala odluku Švedske akademije, 2019. godine biće dodeljene dve nagrade za književnost.

Švedska akademija mesecima je već pogođena krizom u vezi sa optužbama gotovo 20 žena da ih je seksualno uznemiravao francuski fotograf Žan-Klod Arno, suprug članice Akademije, pesnikinje i književnice Katarine Frostenson, koja je nedavno podnela ostavku. Arno je, međutim, negirao sve optužbe za seksualno uznemiravanje, kao i one da je odavao imena laureata nagrade.

Osim Katarine Frostenson, ostavke je podnelo još četvoro članova 18-članog Nobelovog komiteta, kao i stalni sekretar Švedske akademije Sara Danius.


PROČITAJTE JOŠ: ZORAN PAUNOVIĆ: ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE


Reč je o najvećem skandalu u vezi sa dodelom Nobelove nagrade za književnost od kada je ustanovljena 1901. godine.

Izuzev u periodu od šest godina tokom svetskih ratova, samo se jednom još dogodilo da nagrada nije dodeljena – 1935. godine, kada je ocenjeno da nema odgovarajućeg autora.

Nobelova fondacija saopštila je da se nagrada za književnost “u principu dodeljuje svake godine”, ali je podsetila na slučajeve odstupanja od te prakse.

Kako je saopšteno, jedna od okolnosti koje mogu da opravdaju izuzetak jeste situacija u kojoj bi kredibilitet odluke o dodeli nagrade mogao da bude doveden u pitanje.

“Kriza u Švedskoj akademiji teško je oštetila Nobelovu nagradu. Njena odluka podvlači ozbiljnost situacije i pomoći će očuvanju dugoročne reputacije Nobelove nagrade” za književnost, saopštila je Nobelova fondacija, napominjući da skandal neće uticati na dodelu ostalih Nobelovih nagrada.  


 
Nobelova fondacija očekuje i da će Švedska akademija uložiti napore da obnovi kredibilitet institucije dodele nagrade za književnost, te da će je obavestiti o konkretnim potezima koji su preduzeti u tom pravcu. Takođe, Nobelova fondacija je iznela očekivanje da svi članovi Švedske akademije shvataju da neophodne reforme i buduća organizaciona struktura moraju biti praćeni većom otvorenošću prema spoljnem svetu.

Skandal je izbio u novembru 2017. godine, kada je Arno, koji vodi jedan projekat u kulturi finansiran od Švedske akademije, optužen od čak 18 žena za seksualno uznemiravanje.

Nakon najnovijih ostavki, Nobelov komitet spao je na 11 članova, od kojih je Kerstin Ekman neaktivna od 1989. godine, kada je Akademija odbila da osudi fatvu iranskog verskog vrha protiv Salmana Rušdija zbog “Satanskih stihova”.

Tehnički, članovi Švedske akademije doživotno su članovi i ne mogu dati ostavku, iako mogu da odbiju da učestvuju u aktivnostima. Zbog odredbi Statuta da se novi član bira tek posle smrti nekog od aktuelnih članova, švedski kralj Karl Gustav XVI najavio je da će promeniti pravila kako bi bilo omogućeno da članovi Akademije i formalno podnesu ostavke.

PROČITAJTE I:

DEJAN ATANACKOVIĆ - REČI U SLIKAMA

MARKO VIDOJKOVIĆ: JA SAM MEDIJ SAM PO SEBI


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.