Književnost
književnost/15.10.2020.

65.000 evra za knjigu o Hariju Poteru!

književnost
  • Hansons
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS/Foto/ HansonsPrvo izdanje knjige Džoane Rouling „Hari Poter i kamen mudrosti“ na nedavnoj aukciji prodato je za više od 65.000 evra.

Za retku kopiju knjige Dž.K. Rouling iz serijala o Hariju Poteru aukcijska kuća je odredila početnu cenu od 35.000 evra, ali je do kraja nadmetanja iznos skoro udvostručen.


Kopiju je na prodaju ponudio Englez koji je želeo da ostane anoniman, a koji je knjigu kupio uoči selidbe u Luksemburg, kako bi njegovo troje dece vežbalo maternji jezik dok su u inostranstvu.

Pre nego što ju je aukcijska kuća „Hansons“ postavila primerak knjige na aukciju urađena je ekspertiza i potvrđeno je da se radi o prvom izdanju knjige Hari Poter i kamen mudrosti, jer na 53. stranici ima dva puta napisanu reč "1 wand" a registarski broj izdanja je "10 9 8 7 6 5 4 3 2 1".

Aukcionar Džim Spenser naglašava da je ovo „zapanjujuća“ prodaja i najviša cena kuju je kuća „Hansons“ ikada postigla za neku knjigu.

Inače, prodavac je knjigu svojoj deci kupio 18 meseci pošto je objavljena u junu 1997. godine. Novac će, kaže, iskoristiti da otplati studentske kredite svoje ćerke.

U maju je prvo izdanje iste knjige koju je slučajno pronašao jedan nastavnik prodato za skoro 40.000 evra.


PROČITAJTE I: 

VEK OD RAĐANJA BAUHAUSA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.