Film
film/16.02.2019.

Preminuo glumac Bruno Ganc

film
  • Printscreen / “Hitler: Konačan pad”
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Švajcarski glumac Bruno Ganc, jedan od najpoznatijih evropskih glumaca svih vremena, preminuo je u 77. godini u Cirihu.

Bruno Ganc je spadao među najistaknutije glumce s nemačkog govornog područja i decenijama je radio sa uticajnim pozorišnim rediteljima poput Petera Zadeka ili Klausa Pejmana.

Međunarodnu reputaciju stekao je filmskim ulogama, pre svega ulogom Adolfa Hitlera u filmu "Hitler: Konačan pad", ali i glavnom ulogom u filmu "Nebo iznad Berlina" Vima Vendersa.

Dobitnik je nagrade Evropske filmske akademije za životno delo.

Uz mnogobrojne kolege koje su na društvenim mrežama izrazili tugu povodom smrti Ganca, zvezde filmova kao što su “Nebo nad Berlinom” Vima Vendersa i “Hitler: Konačan pad” Olivera Hiršbigela, počast mu je odao i 69. Filmski festival u Berlinu.

Ganc je, kako je istakao Berlinale, učestvovao u stvaranju istorijske svetskog filma kao jedan od najvećih i najsvestranijih glumaca. “Tužni smo zbog gubitka Bruna Ganca, koji je inspirisao generacije filmofila. Sada je zaista na nebu nad Berlinom”, izjavio je direktor Berlinala Diter Koslik.

Ganc je bio jedan od najistaknutijih glumaca sa nemačkog govornog područja. Poslednju ulogu ostvario je u filmu Larsa fon Trira “The House that Jack Built” (2018).

Najpoznatiji je po ulozi Adolfa Hitlera u filmu o poslednjim danima nacističkog lidera u berlinskom bunkeru, koji je zaradio više od 90 miliona dolara na blagajnama bioskopa širom sveta. Ganc je izjavio svojevremeno da je proveo četiri meseca pripremajući se za tu ulogu i  proučavajući istorijske spise, ali i posmatrajući ljudi sa Parkinsonovom bolešću od koje je Hitler – kako se veruje, bolovao.


PROČITAJTE I:

SRPSKI FILM "ŠAVOVI" NAGRAĐEN U BERLINU


Debitovao je na filmu 1960. godine, a ostvario je više od 120 uloga na filmu i televiziji, sarađujući sa rediteljima kao što su Verner Hercog (Nosferatu), Teo Angelopulos (Večnost i jedan dan), Silvio Soldini (Hleb i lale)... U krimi komediji "Po redu nestajanja" (2014) Hansa Petera Molanda glumio je srpskog mafijaškog bosa, a partner mu je bio Sergej Trifunović.

Ganc je 2010. godine dobio nagradu EFA za životno delo, a dobitnik je još niza nagrada, među kojima je i Zlatna arena Pulskog filmskog festivala koju je dobio 2001. godine kao najbolji glumac u međunarodnoj selekciji, za ulogu u filmu "Hleb i lale".

Bio je poznat, između ostalog, i po ulogama u filmovima “Čitač”, “Mandžurijski kandidat”, “Američki prijatelj”…

Ganc je decenijama je radio i sa uticajnim pozorišnim rediteljima, poput Petera Zadeka ili Klausa Pejmana, a u režiji Petera Štajna igrao je 2000. godine Fausta u predstavi koja je snimljena i za televiziju.

Izvor: SEEcult

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box