Film
film/21.07.2019.

Otvoren Palić Film Festival

film
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto:  Ivica VojnićFestival evropskog filma Palić otvoren je sinoć na Letnjoj pozornici na Paliću, a nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji uručene su hrvatskom reditelju Rajku Grliću i scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki.

Autor filmova „Samo jednom se ljubi“, „U raljama života“, „Ustav Republike Hrvatske“ i drugih, Rajko Grlić zahvalio je publici na dolasku, aplauzu i tome što gleda filmove. On je dodao da je sa Dušanom Kovačevićem pre 30 godina plivao i ronio oko ostrva Lastovo, da mu je poslednji put ostavio peraja i masku, pa je očekivao da ih dobije nazad uz nagradu.

- Pre nekih 30 godina smo nas dvojica znali plivati i roniti oko Lastova. Naše zadnje leto sam mu ostavio peraja i masku. Ja sam očekivao uz ovu nagradu i peraja i masku. Napraviću još jedan film samo da se dokopam te maske, rekao je Rajko Grlić Dušanu Kovačeviću.

Rajko Grlić i Dušan Kovačević

Predsednik Saveta Festivala Dušan Kovačević uručio je nagradu Grliću i ocenio da je on „hrvatski, jugoslovenski i evropski reditelj, jedan od ljudi koji o bivšoj zemlji priča onako kako je bilo“, a da je radio sa mnogim ljudima iz „te Jugoslavije koja se više ne pominje mnogo“ i koja je zamenjena rečju – region.

„U svojim filmovima od prvog do ovog poslednjeg – jer se sprema da porekne priču da će uraditi samo sedam filmova – želimo mi da napravi i taj 12. i da ga ovde vidimo ponovo“, rekao je Kovačević.

Kljakoviću je nagradu uručio direktor Festivala Radoslav Zelenović.

„Uvek sam tvrdio da ako neko sa ovih prostora dobije Oskara da će to biti naš Kreka. Do tada, naše najveće priznanje sa ličnim zadovoljstvom uručujem Kreki Kljakoviću“, naglasio je Zelenović.

Kljaković je rekao da je posle 26 godina bilo vreme da jedan filmski scenograf dobije nagradu i zahvalio svima koji su prepoznali veliki trud, rad, kvalitet i značaj filmske scenografije.

Obraćajući se publici Miljen Kljaković Kreka je rekao:

„Prošlo je, čini mi se, 26 godina od osnivanja ovog festivala, pa je bilo i vreme da jedan filmski scenograf dobije nagradu. Zahvaljujem se svima koji su odlučivali o ovoj nagradi, svima koji su prepoznali veliki trud i veliki rad - kvalitet pre svega, i značaj filmske scenografije".

Miljen Kljakovic Kreka i Radoslav Zelenović

Rajko Grlić zahvalio se na uručenoj nagradi rečima:

„Hvala vam na dolasku, na aplauzu, hvala vam što gledate filmove. Hvala ovom festivalu. Od ovakvog festivala čovek dobije priznanje jednom, i puno mi to znači".

Nakon ceremonije svečanog otvaranja i dodele nagrada, u okviru Glavnog programa, van konkurencije prikazan je najnoviji film Pedra Almodovara Slava i bol". Ostvarenje koje je na nedavno održanom Kanskom festivalu Antoniu Banderasu donelo nagradu za najbolju mušku ulogu prati priču mladog reditelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću.

Među 130 evropskih filmskih naslova koji će biti prikazani u 12 programskih celina, tokom današnjeg festivalskog programa, u nedelju 21. jula, publika će moći da pogleda i projekcije francuskog filma „Jadnici" (Ladj Ly ) i slovenačkog ostvarenja „Neću da budem luzerka" Urše Menart u sklopu Glavnog  programa. Između ostalih, biće održane i projekcije mađarskog filma „Ruben Brandt, Kolekcionar" (Milorad Krstić) i poljskog ostvarenja „Kler" (Wojciech Smarzowski) iz selekcije „Paralele i sudari", „Zelena laž" (Werner Boote) iz izbora Eco Dox, „Juče" (Danny Boyle) iz odabira Velikani evropske kinematografije, kao i dokumentarac „Varda od Anjes" u okviru Novog evropskog dokumentarnog filma.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.