Film
moja-kafica
moja-kafica
film/2.07.2019.

Marina Abramović: Umetnik je prisutan

film
  • Promo / KomunikArt
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaProjekcija filma „Marina Abramović: Umetnik je prisutan“ biće održana večeras u 19 sati u Beldocs čitaonici u Biblioteci grada Beograda.

Film koji govori o životu i umetnosti jedne od najvećih savremenih umetnica današnjice, režirao je Metju Ejkers 2012. godine, uz veliki svetski uspeh koji je usledio.

Radnja dokumentarnog filma prati deset meseci života Marine Abramović u periodu pripremanja i realizacije čuvenog performansa održanog u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku gde je umetnica 700 sati provela sedeći u „nemom druženju“ sa posetiocima Muzeja.

Dokumentarac koji prati srpsku umetnicu performansa dok se sprema za možda najvažniji trenutak u životu: veliku retrospektivu svog rada u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku.Sniman je deset meseci i prikazuje Marinina putovanja kroz šest zemalja, pripreme sa studentima koji su izvodili njene dosadašnje performanse, detalje iz njenog njujorškog stana, razgovore sa kolegama, novinarima, kritičarima, ponovni susret sa Ulajem, njenim bivšim životnim i umetničkim partnerom.

Reditelj Ejkers priznaje da nije bio fan performansa jer ranije nije shvatao kakva je to umetnost. Bez obzira na to da li “nepomično sedenje i gledanje u oči” smatrate vrstom umetnosti, dokumentarac vam može biti zanimljiv iz nekoliko razloga, zahvaljujući odlično urađenom poslu od strane Ejkersa i neosporno zanimljivoj ličnosti kakva je Marina Abramović.


O SUSRETU NAŠE NOVINARKE DRAGANE NIKOLETIĆ I MARINE ABRAMOVIĆ PROČITAJTE OVDE.


Film je vizuelno impresivan, sa odličnom fotografijom koju takođe potpisuje Ejkers, i dinamičnom muzikom koja pojačava emotivne ispovesti umetnice i haotične delove organizacije izložbe. I to su dve najvrednije stvari ovog dokumentarca, linija koja prati putovanje kroz život i karijeru umetnice koja je performans dovela do vrhunca i ona druga, linija koja dokumentuje organizaciju velike izložbe u jednom od najznačajnijih svetskih muzeja.

Nakon projekcije filma, o Marini Abramović i njenoj velikoj retrospektivnoj izložbi „Čistač“ koja se otvara 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti govoriće dr Dejan Sretenović, kustos Muzeja savremene umetnosti Beograd, Boris Miljković, kreativni direktor Radio televizije Srbije i Marko Grba Singh, umetnički direktor Beldocsa.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.