Film
film/18.06.2021.

Film "Fejt i Branko" na otvaranju Beldoksa

film
  • Promo
  • Đorđe Damjanović
  • Đorđe Damjanović
  • Đorđe Damjanović
  • Đorđe Damjanović
  • Đorđe Damjanović
  • Đorđe Damjanović
  • Đorđe Damjanović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks biće održano od 9. do 16. septembra u Beogradu, a na otvaranju pod otvorenim nebom, u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, biće prikazan film „Fejt i Branko" (Faith and Branko) u režiji Ketrin Hart (Catherine Harte).

Sniman tokom sedam godina, ovaj intimni dokumentarac prati odnos dvoje muzičara, Fejt Eliot i Branka Ristića. Fejt je pre deset godina doputovala u Srbiju, u selo Grabovica, pored Valjeva, kako bi naučila da svira harmoniku na romski način. Tada je upoznala romskog violinistu Branka i, uprkos jezičkoj barijeri, njih dvoje se, spojeni zajedničnom strašću prema muzici, zaljubljuju jedno u drugo.

Nošeni muzičkom hemijom, venčavaju se i duet kreće na put. Koliko je Fejt slobodnog duha i privilegovana, toliko je Branko bez iskustva sa putovanjima i vezan za svoju porodicu, ali oboje veruju da jedno drugom život čine boljim. Njihova ljubav biva stavljena na test kada spoznaju vlastite razlike, i kada shvate da je muzika možda jedino što im je zajedničko.

Ljubavni rolerkoster u režiji Ketrin Hart građen je u ritmu romske muzike i baš poput neuhvatljivih nota slika se „nemoguća" ljubav Britanke i Roma iz Srbije. Nakon jedinstvenog spoja njene harmonike i njegove violine, i njihova srca se povezuju, nesvesna koliko barijera tek treba da sruše. Dok Fejt otkriva sve čari neizvesnog romskog života, Branko u vizi za Ujedinjeno kraljevstvo vidi novi život.

Međutim, taj novi život ne pruža mu svu onu sreću za kojom je tragao. Njegov svet je na korak od raspada, ali ne zbog raspršavanja sna o boljem životu na Zapadu, već zbog ljubavnog brodoloma. Može li ljubav da nadjača sve razlike, da približi udaljene svetove i da trijumfuje u slavu muzike, pitanja koja u filmu „Fejt i Branko" postavlja rediteljka Ketrin Hart.

Film je realizovan u produkciji „This and That Productions" i „Cathartic Films" i podržan je sredstvima Filmskog centra Srbije i Ministarstva za kulturu Republike Srbije. Producentkinje su Snežana van Hauevelingen i rediteljka Hart, koja je i direktorka fotografije. Film su montirali Dragan von Petrović i Ljubodrag Starovlah, autori muzike su glavni protagonisti - Fejt Eliot Ristić i Branko Ristić, a dizajn zvuka Zoran Maksimović.

Nakon što je prošlogodišnji program na otvorenom naišao na odlične reakcije publike, Beldoks će i ove godine gledaocima pružiti priliku da tokom festivala pogledaju brojne filmove napolju. Najbolji svetski dokumentarci će se pod otvorenim nebom prizivati u magičnom ambijentu amfiteatra ispred Muzeja Jugoslavije i na prelepoj terasi Art bioskopa Kolarac u srcu centra Beograda.

Posetiocima Beldoksa na raspolaganju će biti i projekcije u dvoranama partnera festivala: Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Muzeju savremene umetnosti Beograda, bioskopu Fontana. Kao i prošle godine, filmove sa programa Beldoksa biće moguće pogledati i onlajn, putem festivalske striming platforme. Pored toga, Beldoks će biti održan i u odabranim bioskopima u drugim gradovima u Srbiji.

Tokom ovogodišnjeg Beldoksa biće prikazano više od 120 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana, Udarni termin i drugim. U istim terminima biće održan i Beldocs Industry uz podršku EU kroz program Kreativna Evropa i podprogram MEDIA: Beldocs VR/AR Academy, Beldocs in Progress, Serbian Docs in Progress, Documentaries for Kids & Youth i Beldocs Market.


PROČITAJTE I:

"AMERIČKA UTOPIJA" DEJVIDA BIRNA NA BELDOKSU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.