Film
moja-kafica
moja-kafica
film/27.04.2021.

FEST:Nagrade Šerbedžiji i Puriši Đorđeviću

film
  • FEST/Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: FEST

 

Dobitnici počasne nagrade beogradskog Međunarodnog filmskog festivala FEST "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti su glumac Rade Šerbedžija i reditelj Puriša Đorđević, kao i scenograf Miljen Kljaković Kreka.

Šerbedžiji i Đorđeviću će nagrade biti uručene na otvaranju, a Kljakoviću na zatvaranju ovogodišnjeg festivala, rečeno je danas na konferenciji za medije povodom 49. Međunarodnog filmskog festivala FEST.

Sekretar za kulturu Grada Beograda i predsednik odbora FEST-a Ivan Karl rekao je danas da je presedan da se festival održava u maju.

"U godini u kojoj korona još traje, u kojoj je Berlinale bio online, a Kan se pomera, imamo festival u konvencionalnom smislu reči. Festival koji prikazuje filmove u bioskopskim dvoranama, koji će imati publiku, goste i festivalsku atmosferu. Suština ovog FEST-a je da imamo kontinuitet, radnu atmosferu, dobru dozu energije, optimizma i entuzijazma", rekao je on.

Direktor CEBEF-a i potpredsednik odbora FEST-a, Damir Handanović je istakao da će ovogodišnje izdanje festivala zbog poštovanja mera vlade za suzbijanje zaraze korona virusa imati ograničeni kapacitet gledališta.

"Otvaranje i zatvaranje neće biti tako impozantno kao prethodne godine kada je na zatvaranju nastupio Džon Malkovič, ali s obzirom da ćemo na ovim ceremonijama dodeliti počasne nagrade, biće emotivno i veoma dostojanstveno", rekao je on.Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić je istakao i da će na FEST-u biti veliki broj filmova koji se dotiču istorijskih ličnosti, ali i da će publika u filmovima iz ovogodišnjeg programa moći da pogleda najveće svetske glumačke zvezde, kao što su Frensis Mekdormand, Keri Maligen, Džoni Dep, Riz Ahmed, Entoni Hopkins, Olivija Kolman, Kolin Firt, Rejf Fajns, Havijer Bardem, Selma Hajek, Kejt Vinslet, Helen Miren, i mnoge druge.

Glavni žiri čine glumac Igor Đordjević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

Žiri programa "Fest fokus" čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević, dok će u žiriju za dodelu nagrade "Nebojša Đukelić" biti kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije, Miroljub Stojanović, hrvatski filmolog Daniel Rafaelić, kao i reditelj, teoretičar i estetičar filma Vlastimir Sudar.

Ovogodišnji FEST će otvoriti film "Veliko iskopavanje".

Namera FEST-a je da kao najveća i najpoznatija filmska manifestacija u Srbiji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope.


PROČITAJTE I:

KULTNA OSTVARENJA NA FESTU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.