Film
film/3.09.2018.

Nestala je mistika „Ratova zvezda“

film
 • Oksana Skendžić
 • David Russell, privatna arhiva
 • David Russell, privatna arhiva
 • David Russell, privatna arhiva
 • David Russell, privatna arhiva
 • David Russell, privatna arhiva
 • David Russell, privatna arhiva
 • David Russell, privatna arhiva
 • David Russell, privatna arhiva
 • David Russell, privatna arhiva
 • David Russell, privatna arhiva
 • David Russell, privatna arhiva
 • David Russell / Emanuela Tassan Lukić
Autor fotografije:
Piše: Mladen Kalpić

U ekskluzivnom intervjuu za „Kaleidoskop“ o Star Warsu iz prve ruke govori Dejvid Rasel, storibord umetnik filmova „Povratak Džedaja“, „Terminator 2“, „Vulverin“, „Mulen ruž“ i „Pirati s Kariba“.

Mladen Kalpić je autor jedinog magistarskog rada na temu „Ratova zvezda“ u Srbiji. Njegov rad, odbranjen 2007.godine na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, sticajem neverovatno srećnih okolnosti, stigao je direktno na ruke pravom čoveku, Dejvidu Raselu. Genijalnom umetniku koji je radio storibord 1983. godine za film „Ratovi zvezda: Povratak Džedaja“, a kasnije svoje umeće pokazao i na takvim hitovima kao što su „Betmen“ Tima Bartona, „Terminator 2“ Džejmsa Kamerona, Zemekisovom „Rodžer Rebitu“, „Mulen ružu“, „Narniji“ i „Vulverinu“, zaključno, za sada, sa novim "Piratima sa Kariba“ koji je premijerno prikazan 2017. godine.

A o master-klasu Dejvida Rasela "Direct Before You Shoot/Režija pre snimanja", koji je 22. i 23. septembra 2017. održan u Beogradu pročitajte OVDE.

NAJAVLJUJEMO MASTER-KLAS 2018. SVE DETALJE OVOG JEDINSTVENOG DOGAĐAJA MOŽETE VIDETI OVDE.

Lanac ovog susreta započela je Mladenova drugarica iz Australije, koja je prva komšinica sa Dejvidom, a da priča bude još zanimljivija, ispostavilo se da je Dejvid Rasel oženjen našom zemljakinjom Mašom Marjanović, čijom smo ljubaznošću dobili intervju, kao i autorske fotografije Dejvidovih radova za storibord čuvenih filmova.
I evo odgovora iz daleke Australije, ekskluzivno za Kaleidokop mediu.

Koji su strip uticaji bili presudni u Vašem radu na vizuelizaciji storiborda za „Ratove zvezda VI“?

Umetnost pokojnog Džeka Kirbija, dragog prijatelja, mentora i čijom zaslugom sam ušao u svet umetnosti, svakako je izvršila primarni uticaj na moj rad na „Povrataku Džedaja“. Njegov jedinstven osećaj pripovedanja priča putem slika i njihovih kompozicija, bio je savršen spoj za taj film, i suštinski je uticao na moje kreacije.

Koji su Vaši utisci o „Ratovima zvezda“ iz prve ruke? Kako ocenjujete njihov umetnički stil i učinak?

Narativ „Ratova zvezda“ Džordža i Marše Lukas pametan je amalgam uticaja, od kojih se najviše ističu Džek Kirbijeve kreacije poput: Dr. Dooma (Dart Vejder), Darkseid (drugi uticaj na Vejdera - skrivena, zla očinska figura s izmučenim herojskim sinom), Himen (Obi-Van), kao i Kurosavin film „Skrivena tvrđava“, čiji narativ prvi film „Ratovi zvezda“, danas znan kao „New Hope“, gotovo precizno prati. Izgradivši prvenstveno interstelarni narativni konstrukt kulise naizgled drugog dalekog multiverzuma, Džordž i Marša su bili u mogućnosti da stvore svet koji je u mnogo čemu odražavao našu stvarnost i svakodnevnu realnost. Istovremeno su stvorili i novu mitologiju koja je duboko korespondirala sa publikom širom planete. To je bilo neverovatno postignuće, još više kada uzmeš u obzir da su čitave legije filmskih stvaralaca kroz istoriju pokušavale, najčešće neuspešno, da dosegnu te univerzalne teme koje će tako duboko ganuti svekoliki auditorijum.Šta je, po Vama, bilo novo u priči?

Mnogo bitnije, barem u originalnoj trilogiji, iz 1977, 1980. i 1983. godine, vajni heroji i negativci - zločinci su osvežavajuće jasno prikazani kao takvi, sa dramskim raspletom čitave avanture koji kulminira u uspostavljanju svetle budućnosti za sve građane galaksije. Avaj, nažalost, lični i profesionalni razlaz između Džordža i njegove supruge uslovio je odlazak za serijal presudno bitne Marše Lukas - briljantanog pripovedača, filmskog montažera i nadasve romantične duše. Sve to dovelo je do drastičnih promena smera pripovesti samog narativa „Ratova zvezda“ u prikvel trilogiji koja je usledila.

Šta Vam se tu nije svidelo?

Ta naknadna trilogija napravila je nedopustivu grešku uzdizanja gnusnog negativca na status egzaltiranog anti-heroja i oslonila se na skupe, a u stvari jeftino zasenjujuće efekte vizuelne tehnike, umesto na visoko kvalitetan narativ ne bi li obogatila originalni koncept izvorne ideje. To je sve skupa bilo kreativni, ali i emocionalni neuspeh koji čak ni sam Džordž Lukas nije mogao a da ga nevoljno gunđajući ne prizna.

Gde se pogrešilo u radu na „Ratovima zvezda“ I-III i VII, i u kom pravcu je to otišlo u odnosu na svoje početke?

Jasno je da Dizni i Lukasfilm, ovaj potonji sada pod čvrstom rukom uprave Ketlin Kenedi, nastoje uliti u nadolazeće „Ratove zvezda“ filmove nešto od energije i srca koje je imala originalna serija. Međutim, mislim da Džej Džej Abrams nije adekvatan reditelj za to i rekao bih da je potpuno pogrešan izbor za franšizu te vrednosti. Esencijalno sva mistika „Ratova zvezda“ završila je kad je okončan „Povratak Džedaja“. Potonji filmovi, uključujući i Vejderovu prikvel trilogiju, predstavljaju tek nešto više od slatkiša za oko i briljantne vežbe u globalnom marketingu.Budući da je Vaša supruga rodom sa prostora bivše Jugoslavije, ne mogu da Vas ne pitam šta mislite o tome da Holivud eks Jugoslaviju i Srbiju u svojim filmovima uglavnom prikazuje kao postojbinu zlikovaca?

Ratove u Bosni i Srbiji inicirale su Sjedinjene Američke Države da bi njima uspostavili i učvrstili NATO kao globalni ofanzivnu silu. Razni oficijalni pseudo-službeni razlozi za ove „intervencije“ bili su očito jalovo lažni, i tokom vremena na kraju i raskrinkani kao takvi. Ipak, kroz ovu nelegalnu i nemoralnu agresiju na Balkanu, Sjedinjene Države su  postigle svoj glavni cilj pozicioniranja NATO tako da sad služi kao udarna vojna sila na Bliskom istoku. Trenutni cilj im je Sirija, koja je tek ozbiljno teška greška.
Kada je reč o demonizovanju Srba, kultura SAD sebe zamišlja kao jedinu progresivnu moralnu snagu u svetu. Svaki čovek ili zemlja koja se protivi i odupire tom njihovom izopačenom idealu žigosana je kao neprikosnoveni neprijatelj. Radije nego da prepuste rukovođenje svoje zemlje Sjedinjenim državama i njenim saveznicima, Srbi su odlučili da se bore i ova, po meni opravdana i moralno-ispravna, akcija označila ih je trajno kao neumorne neprijatelje države. Gledajući trenutni američki histeričan istorijski cilj da Ruse i Kineze označe kao nove "loše momke", mislim da će Srbi u skorije vreme prestati da budu glavni izbor za holivudske negativce.

Svako neovlašćeno kopiranje, kako teksta, tako i fotografija i prenošenje na drugim portalima i svim ostalim medijima nije dozvoljeno bez saglasnosti Kaleidoskop medie i biće tretirano zakonskim odredbama.
Uslove i prava korišćenja Kaleidoskop platforme možete pogledati OVDE.


Pročitajte još: Rajko Grlić: U rasporedu budala niste prošli bolje

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Mars u ludnice komunisticki srbendski gadovi
16.08.2019.

Sve je to lepo, nego kako sve nadjete (koji to vi, pa vi, srbende[tine]) sagovornike koji vam duvaju u srbendske talambase, sto ne nadjete nekoga ko ce reci da je problem sa tim mamuzanjem sto niste dovoljno mamuzani, pa opet ludite, sad vec treca generacija, unuci degenerila koji su glasali za onog pod lipom i podrzavalu srbendstvo. Samo sto su ti unuci sad jos veci ludaci i degenerici od njihovih usranih dedova, zato sto su oni stvarno anticivilizacijski orijentisani, ama hoce sve te lepe stvari koje dolaze iz civilizacije. Totalno ludilo u glavama, koje se leci samo nemilosrdnim i krvnickim mamuzanjem obolelig. A sve je to zbog toga sto onomad niste izmamuzani kako je trebalo. To je vas problem. Vidite kako su Nemacka i Japan izmamuzani kako treba, i zato su prosperitetni i tamo se ne ludi i ne jedu se govna o teritorijama i o slavnoj proslosti ooja nije bila, nego se kao normalan svet bave sadasnjim vremenom i gledaju u buducnost, a ovima koji su ih jebali su zahvalni zbog toga sto su od njih napravili ljude. To vama fali. BTW, sad sam prvi put naleteo na ovu komunisticko srbendsku drljavinu ii agitpropa kakvih ste napravili milion, a ni jedna za kurac nihe jer na svima ima samo srboludila, i sto se tice kolumni ovog celavog, u stvari i celog agitprop uradka, moja omiljena vrsta. Kad se odstampaju sva ova pisanija, cvrsta su ali i mekana, i dobro upijaju.

User
Milena B.
3.09.2018.

Sjajan sagovornik koji je puno uradio i koji ima šta da kaže! Sjajno i što ste uspeli da dođete do njega!

Vidi sve komentare