Film
moja-kafica
moja-kafica
film/4.03.2017.

Preminuo reditelj Lazar Stojanović

film
  • Vreme
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Filmski reditelj i publicista Lazar Stojanović preminuo je u Beogradu, saopštila je jutros njegova porodica.

Stojanović (73) najpoznatiji je po filmu "Plastični Isus" (1971), koji je zabranjen, a u kome je podvrgao kritici totalizam 20. veka, fašizam i komunizam i zbog koga je osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Taj film poznat je i kao jedino ostvarenje jugoslovenske kinematografije zbog koga je njegov autor završio u zatvoru.

Bio je jedan od osnivača  beogradskog nedeljnika Vreme. Bavio se novinarstvom, pozorištem, uredjivanjem publikacija i autor je više dokumentarnih filmova, medju kojima su i oni o liderima bosanskih Srba Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, kojima se sudi u Haškom trbunalu za ratne zločine. Kako je Lazar Stojanović svojevremeno objasnio do problema sa filmom “Plastični Isus” je došlo jer se on odnosio na satiru na račun Josipa Broza Tita. "Dramska napetost Plastičnog Isusa zapravo počiva na kontrastu dva glavna lika: čoveka na vrhu, Josipa Broza Tita, i čoveka na dnu, koga igra Tom Gotovac. Pored toga, problem je očito bio i u tome što se Tito pojavljuje u gotovo svakoj sceni filma: jednom je, recimo, u kadru ulica sa njegovim imenom, drugi put je to veliki bareljev sa Titovim profilom u sali Opštine Novi Beograd", ispričao je reditelj jednom prilikom za Peščanik. "Plastični Isus", u kojem se pojavljuje i pokojna kćerka disidenta Milovana Đilasa, Vukica, premijerno je prikazan tek 1990, a naredne godine dobio je nagradu međunarodnog žirija kritike na festivalu u Montrealu. Muzej moderne umetnosti u Njujorku je aprila 2016. sedam dana prikazivao "Plastičnog Isusa".
Bio je aktivan u mnogim mirovnim, antiratnim organizacijama i pokretima u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, posebno tokom ratova 90-ih godina prošlog veka.

Pročitajte još:

Sećanje na pakao: Film "Zaveštanje"


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box