Film
moja-kafica
moja-kafica
film/24.02.2017.

Monika Beluči otvorila 45. FEST

film
  • Promo
  • Promo
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

U Sava Centru svečano je otvoren 45. filmski festival FEST, ove godine pod naslovom Gledaj - Open your eyes. Festival je proglasila otvorenim italijanska glumica Monika Beluči.

U okviru festivala do 5. marta biće premijerno prikazano 95 filmova.Beluči je pre projekcije filma "Na mlečnom putu" Emira Kusturice, izrazila zadovoljstvo što je provela četiri godine u Srbiji radeći sa izuzetnim rediteljem Kusturicom, što je bilo za nju neverovatno iskustvo.

Ona je zahvalila Srbiji na ljubavi, toploj atmosferi i lepoti na koje je naišla tokom svog boravka i snimanja filma.

Prethodno su dodeljene nagrada "Beogradski pobednik" srpskom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i španskom reditelju Karlosu Sauri za dosadašnje stvaralaštvo.U ime Samardžića priznanje je iz ruku umetničkog direktora Festa Jugoslava Pantelića primila sekretarka za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić.

"Pobednik za pobednika. Molim vas za veliki aplauz da Ljubiša Samardžić izađe kao pobednik iz najveće borbe, borbe za život", rekla je Jevtić.
Velikom majstoru lepote formi, koji je pod Frankovom vlašću snimao politički angažovane filmove i postao i ostao jedan od najcenjenijih filmskih majstora, Sauri nagradu "Beogradski pobednik" takođe je uručio Pantelić.

"Izvinite što ne govorim srpski jezik. To je veoma lep jezik, ali i težak", rekao je Saura primajući nagradu i zahvalio svima što su ga se setili, izrazivši nadu da će imati priliku ponovo da dođe u Beograd.

"Snimio sam 40 filmova, imam sedmoro dece i što se mene tiče moj život je ispunjen", dodao je španski reditelj.Fest je podsetio i na one koji su decenijama stvarali magiju pokretnih slika, a koji su nas napustili - Velimira Batu Živojinovića, Dragana Nikolića, Milorada Mandića Mandu, Marinka Madžgalja, Miru Stupicu, Đorđa Jelisića, Mihaila Zaverla, Krstu Škanatu, ali i kolažom inserata najavio program koji publiku očekuje narednih dana.

U Glavnom takmičarskom biće prikazano 15 filmova iz Hrvatske, Grčke, Rusije, Holandije, Iraka, Slovenije, Irana, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda.

U nacionalnoj selekciji "Srpski film", publiku očekuje sedam ostvarenja, među kojima dva premijerno "Rekvijem za Gospođu J." Bojana Vuletića i "Afterparty" Luke Bursaća.

Treći takmičarski program "Granice", posvećen art hausu i subverzivnim filmovima, obuhvatiće osam ostvarenja koja, prema rečima selektora Mladena Djordjevića, pokazuju "brisanje granica između dokumentarnog i igranog filma".

Na programu će se naći i filmovi Toma Forda, Pola Verhovena, Pabla Lorena, Ang Lija, Vernera Hercoga, Vima Vendersa, Gzavijea Dolana, Fernanda Trueba, Džima Šeridana, Ašgara Farhadija, Martina Skorcezea, a očekuje se dolazak oko 40 gostiju.

Pročitajte još:

Nestala je mistika "Ratova zzvezda"

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box