Film
film/18.02.2017.

Mađarski film pobednik Berlinala

film
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
Autor fotografije:
Priredila: Lela Milivojević

Film „O telu i duši“ mađarske rediteljke Ildiko Enjedi osvojio je Zlatnog medveda na 67. filmskom festivalu u Berlinu, dok je finski reditelj Aki Kaurismaki osvojio nagradu za najbolju režiju.

Radnja filma koji je osvojio glavnu festivalsku nagradu žirija pod predsedavanjem holandskog reditelja Pola Verhovena, smeštena je u neobično okruženje, odnosno u jednu klanicu u Budimpešti. Istovremeno, film je osvojio i nagradu kritike FIPRESCI i nagradu ekumenskog žirija.

Srebrnog medveda i veliko priznanje žirija dobio je film „Sreća“ senegalskog režisera Alena Gomiza, a još jednog Srebrnog medveda i nagradu „Alfred Bauer“ Poljakinja Agnjeska Holand  za film „Ulov“.

Kaurismakiju je otišla nagrada za najbolju režiju za film „Druga strana nade“, dok je nagradu za najbolji scenario dobio Čileanac Sebastiano Lelio za film „Fantastična žena“.

Srebrnog medveda za posebno umetničko dostignuće dobila je montažerka Ana Bunesku za film   „Ana, ljubavi moja“.

Korejska glumica Kim Minhi dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu „Noću sama na plaži“, a nagradu za najbolju mušku ulogu austrijski glumac Georg Fridrih za film „Svetle noći“.

U zvaničnoj selekciji festivala bio je i film „Rekvijem za gospođu J.“ Bojana Vuletića, sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. Reč je o drugom Vuletićevom filmu nakon „Praktičnog vodiča kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ koji je premijerno prikazan 2011. godine u Karlovim Varima.

Pročitajte još:

Stiven Šapiro: Fotograf sa vrha sveta

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box