Književnost
književnost/10.01.2023.

Preminuo pesnik Čarls Simić

književnost
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Privatna arhiva

 

Američki pesnik, esejista i prevodilac srpskog porekla Čarls Simić, koga smatraju jednim od najvećih svetskih pesnika, preminuo je u 85. godini.

Čarls Simić rođen je kao Dušan Simić 1938. godine u Beogradu, odakle je emigrirao u Pariz, pa u SAD.

Za svoj poetski opus osvojio je brojne međunarodne nagrade, uključujući i Pulicerovu nagradu, kao i nekoliko srpskih i regionalnih književnih nagrada, podseća je RTS.

Sa porodicom je otišao u Sjedinjene Američke Države 1953. godine, a pre toga je bio u Parizu godinu dana.

Pesme je počeo da piše još u srednjoj školi. Na njegove pesničke početke posebno su uticali američki pesnici Volt Vitmen, Emili Dikinson, Volas Stivens i drugi.

Danas ga smatraju jednim od najvećih svetskih pesnika. Najvažnije zbirke Čarlsa Simića su, između ostalih: Haronova kosmologija, Svet se ne završava za koju je 1990. dobio Pulicerovu nagradu, Šetnja sa crnom mačkom, Venčanje u paklu, Majstor prerušavanja…

Najznačajnije knjige eseja su Alhemija sitničarnice, Metafizičar u mraku, Gledaj dugo i netremice i brojne druge.

Kao prevodilac Čarls Simić je veoma značajan za Srbiju, jer je prevodeći Vaska Popu, Ivana Lalića, Milorada Pavića, Radmilu Lazić, Novicu Tadića doprineo popularizaciji srpske književnosti u SAD.

Prevodio je druge pesnike iz regiona. Sačinio je i jednu antologiju srpske poezije Konj ima šest nogu.

Član Američke akademije za umetnost i književnost postao je 1995. godine.

Čarls Simić je dugo bio profesor na Univerzitetu u Nju Hempširu, gde je predavao američku književnost i kreativno pisanje.


Od 2020. godine, bio je član Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

„Našoj voljenoj planeti Zemlji najzad je dojadila ljudska nadmenost i glupost, pa je rešila da nas malo desetkuje i očita nam lekciju iz poniznosti. Od svih zemalja na svetu, Sjedinjene Američke Države naročito moraju da nauče ovu lekciju, na šta me ptice u dvorištu neprestano podsećaju. Za sve ove godine koliko živimo u Nju Hempširu, broj ptica se primetno smanjio zbog zagađenja“, rekao je slavni pesnik u razgovoru za RTS 2020. godine.

Izvor: RTS


PROČITAJTE I:

PEDEST GODINA ROMANA "PEŠČANIK" DANILA KIŠA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.