Književnost
književnost/17.01.2023.

Goranu Petroviću „Beogradski pobednik"

književnost
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Za roman „Papir sa vodenim znakom", dobitnik nagrade „Beogradski pobednik" je nagrađivani književnik Goran Petrović, saopštio je žiri za dodelu nagrade u Biblioteci grada Beograda.

Kako je istakao žiri, roman "Papir sa vodenim znakom" Gorana Petrovića izdvojio se svojim poetičkim i stilskim osobenostima, a autor se odlučio da radnju romana smesti u rani novi vek i renesansu. Time je pisac Petrović, nadovezajući se na svoja pripovedačka opredeljenja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljeni upravo u ovoj umetničkoj formi - groteska, burleska, parabola, kao i bokačovska lascivnost, navodi žiri u obrazloženju. 

"Iako je priča smeštena u doba renesanse, ona se može čitati kao alegorija i dijalog sa našim vremenom gde se prepoznaju teme kao problem položaja umetnika i stvaranja u složenom društvenom kontekstu, odnos popularne kulture i visoke umetnosti, kao i apsurd i licemerje epohalnih političkih kretanja", zapisao je žiri u obrazloženju. 

Nagrada se sastoji od statuete Pobednika, autora - akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, plakete i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivrednosti. 

Žiri Nagrade „Beogradski pobednik" izdvojio je šest knjiga u najuži izbor za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku u 2022. godini: Vlastelinstva Bojana Vasića (Treći Trg/Srebrno drvo), Kad đavoli polete Vladimira Kecmanovića (Laguna), Vidiš li da ne vidim Emira Kusturice (Srpska književna zadruga), Mir i mir Mirjane Novaković (Laguna), Papir sa vodenim znakom Gorana Petrovića (Laguna) i Teferič na Slaviji Sanje Savić Milosavljević (Bedem knjige). 

Takođe, uži izbor je uključio i sledeće romane - Hodočašće u Sodomu Jovice Aćina (Službeni glasnik), Šapati male Vlaške Slavica Garonje (Prometej), Mrtvi na dodir Ane Marije Grbić (Geopoetika), Iz mrtvog ugla Ivane Dimić (Laguna), Muk Gorana Milašinovića (Laguna), Kozji ustanak Saše Mladenovića (Viaprint), Ikonostas sveg poznatog sveta Gorana Petrovića (Laguna), Dečak sa Fanara Saše Radojčića (Agora), Mapa oproštaja Siniše Sočanina (Laguna), Bergotova udovica Bore Ćosića (Lom). 

Svečana dodela Nagrade će biti upriličena 26. januara. 


PROČITAJTE I:

PRIČA LJUBICE KUBURE OSVAJA FRANCUSKU

VEČNOST KIŠOVE GROBNICE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.