Književnost
književnost/16.02.2019.

Danilo Kiš ili Lauta i ožiljci

književnost
  • Danilo Kiš / Privatna arhiva
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije 22. februara od 19 časova biće obeležen dan rođenja Danila Kiša. Tim povodom, Narodna biblioteka Srbije i izdavačka kuća Arhipelag organizuju razgovor „Danilo Kiš ili Lauta i ožiljci”, kada će biti predstavljena nova čitanja Kišovih posthumno objavljenih priča.

U razgovoru učestvuju: Marija Nenezić i Vladan Bajčeta, književni kritičari i Gojko Božović, urednik izdavačke kuće Arhipelag.

U knjizi "Lauta i ožiljci" nalazi se sedam priča, od kojih su pripovetke „Apatrid”, „Jurij Golec”, „Lauta i ožiljci”, „Maratonac i sudija”, „Pesnik” i „Dug” napisane između 1980. i 1986. godine, neke u vreme kada Kiš piše Enciklopediju mrtvih, a neke kao autorski i pripovedački odjek na ovu knjigu i teme pokrenute u njoj. Ovim pričama pridružena je i dvodelna proza „A i B”, za koju se pretpostavlja da je nastala 1986. godine.

"Lauta i ožiljci" je osma knjiga u okviru „Dela Danila Kiša u 10 knjiga”, koja je objavio Arhipelag, kao ekskluzivni izdavač dela Danila Kiša za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

PROČITAJTE I:

ČETIRI DECENIJE KIŠOVE GROBNICE

Danilo Kiš (Subotica, 22. februara 1935. – Pariz, 15. oktobra 1989), romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika.

Jedan od najvažnijih pisaca u istoriji srpske književnosti.

Kiš je počeo kao pesnik, a potom se okrenuo, pre svega, pisanu proze kojom je u drugoj polovini XX veka izveo poetički preokret u srpskoj književnosti.

Prvi objavljeni tekst Danila Kiša je pesma „Oproštaj s majkom” (1953), a njegove prve knjige – kratki romani Mansarda i Psalam 44 – objavljene su u istim koricama, kao zajedničko izdanje, 1962. godine.

Romani: Mansarda: satirična poema (1962), Psalam 44 (1962), Bašta, pepeo (1965), Peščanik (1972).

Knjige priča: Rani jadi: za decu i osetljive (1969), Grobnica za Borisa Davidoviča: sedam poglavlja jedne zajedničke povesti (1976), Enciklopedija mrtvih (1983) i Lauta i ožiljci (posthumno objavljene priče, 1994).

Knjige eseja: Po-etika (1972), Po-etika, knjiga druga (1974), Čas anatomije (1978), Život, literatura (posthumno, 1990), Skladište (posthumno, 1995).

Knjiga razgovora: Gorki talog iskustva (posthumno, 1990).

Drame: Elektra (1968), Noć i magla (1968), Papagaj (1970), Drveni sanduk Tomasa Vulfa (1974), Mehanički lavovi(1980).

Knjiga izabranih pesama i prevoda Danila Kiša sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika Pesme i prepevi objavljena je posthumno 1992. godine.

Najvažnije nagrade: NIN-ova nagrada za roman godine, Goranova nagrada za knjigu godine, Književna nagrada „Železare Sisak” za najbolju esejističku knjigu godine, Veliki Zlatni orao grada Nice za ukupan književni rad, Orden Viteza umetnosti i književnosti, Andrićeva nagrada, Nagrada „Skender Kulenović”, Sedmojulska nagrada, „Preis des Literaturmagazins 1988”, „Premio letterario Tevere”, Nagrada AVNOJ-a, Nagrada „Bruno Šulc”.

Dela Danila Kiša prevedena su na sve veće svetske jezike.

U izdanju Arhipelaga objavljena su Izabrana dela Danila Kiša u sedam knjiga: Mansarda, Rani jadi, Bašta, pepeo, Peščanik, Grobnica za Borisa Davidoviča, Enciklopedija mrtvih i Lauta i ožiljci.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box