Književnost
književnost/19.02.2020.

Danilo Kiš: Delo čuda i delo truda

književnost
  • Arhipelag
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaU Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, 21. februara u 19 časova biće održan Razgovor o Danilu Kišu. 

Među mnogim povodima za razgovor o Danilu Kišu u ovoj prilici nameću se dve godišnjice iz piščevog života i literature, naime, navršava se osamdeset pet godina od rođenja Danila Kiša i pedeset pet godina od prvog objavljivanja romana "Bašta, pepeo".

Događaj organizuju IP Arhipelag i Narodna biblioteka Srbije. Dela Danila Kiša u 10 knjiga objavio je Arhipelag, ekskluzivni izdavač dela Danila Kiša za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

U razgovoru učestvuju: Tamara Krstić, Irena Javorski, Aleksandar Mandić i Gojko Božović.

Književnost Danila Kiša je „delo čuda i delo truda", ali je i delo velike sinteze. Pisci najčešće oblikuju opus tako što ovladaju jednim brojem postupaka i jednom temom, pripovedajući neko dominatno iskustvo, traumu ili vedrinu vlastitog veka i sveta. Kiš je u svom jezgrovitom opusu, svedenom na prozne knjige koje je morao napisati i na esejističke spise koji su velika odbrana moderne literature i jednog duboko individualizovanog pogleda na svet, opisao gotovo sve ključne traume i izazove svog veka. Živeći u svom vremenu i s njegovim malim i velikim zlodusima, Kiš je postao njegov nepotkupljivi svedok. Retko je koji pisac tako potanko i tako proživljeno opisao svoj vek.

U toj tački sreću se etika i estetika, veliki razlozi zbog kojih se piše, i sudbinski izazovi stvarnog sveta, dok književnost baš zahvaljujući tome, kako je govorio Kiš, postaje „poslednje pribežište zdravog razuma".

Danilo Kiš je pisac koji ima ne samo tumače nego i čitaoce koje neprestano stiče i u novim generacijama. Upravo zato je neophodno da dela Danila Kiša stalno budu dostupna i da budu predmet novih čitanja i razgovora. Knjige Danila Kiša, bolje od ma čega drugog, po­kazuju da sve nije književnost, ali da književnost može biti najbolji deo našeg iskustva. Delo Danila Kiša potvrđuje piščeve reči s početka osamdesetih godina o „veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svet obesmisli, da reči izgube svoje značenje“.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

ČETIRI DECENIJE KIŠOVE GROBNICE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.