Književnost
književnost/23.01.2023.

Danici Vukićević NIN-ova nagrada

književnost
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: neusatz.rs

 

Danica Vukićević dobitnica je ovogodišnje Ninove nagrade za roman „Unutrašnje more“. 

Odluku o dodeli nagrade doneo je žiri u sastavu: Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

U konkurenciji za Ninovu nagradu, koja se dodeljuje 69. put, bilo je 177 romana. 

„Ozbiljno pratim našu književnu produkciju i izbor mog romana ima veliku simboličku težinu, jer je napisan vrlo rizično", istakla je Vukićevićeva u obraćanju nakon proglašenja za dobitnicu NIN-ove nagrade.

U odluci žirija se navodi da je izabrani roman „formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu".

„Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Vukićevićeva transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta", ocenio je žiri.

Dobitnica nagrade je duhovito rekla da je zahvalna članovima žirija koji su glasali za njen roman „jer su pokazali koliko su pametni", ali i ostalima „koji nisu glasali jer su ukazali na druge ljude".

Govoreći o formatu kog je izabrala u Unutrašnjem moru, Vukićević je rekla da su u romanu „svi fragmenti povezani, imaju duboko jedinstvo, i da je to veoma složena priča".

Iako je znaju kao pesnikinju i piše vech 30 godina, Vukićevićeva je podsetila da je objavljivala i prozne priče.

„Sada će biti velika frka. Kad napišeš roman ljudi te ozbiljno shvataju. Važna stavka u pisanju ove knjige - nisam imala predumišljaja, prišla sam tekstu sa slobodom i ogromnom radošću. Ovu knjigu doživljavam kao čistu radost", navela je dobitnica.

Vukićevićeva je istakla da voli svoj roman Unutrašnje more koji, kako je rekla, predstavlja hologram njene ličnosti, ali i ima svoj samostalni život.

U recenziji nagrađenog romana „Unutrašne More“ stoji između ostalog da Danica Vukićević u svojoj novoj knjizi proze nastavlja da piše u formi „dinamičnog, vrcavog i lucidnog portretisanja … realnosti domišljatim i pamtljivim pesničkim slikama“, te prenosi „frenetični ritam, zvukove grada, zbrku u komunikaciji, eksperiment u jeziku i o jeziku“ (Vladislava Gordić Petković).

Osim Danice Vukićević, u najužem izboru našli su se Milan Tripković (Klub istinskih stvaralaca), Goran Petrović (Papir sa vodenim znakom), Mirjana Drljević (Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo), Uglješa Šajtinac (Koljka i Sašenjka) i Mirjana Čanak (Klara, Klarisa).

Od ovogodišnjih finalista, Petrović je osvojio Ninovu nagradu 2000. godine za roman Sitničarnica „Kod srećne ruke", a Šajtinac je već bio u najužem izboru 2011. s knjigom Sasvim skromni darovi.

Ostalima je ovo bio prvi put da su se našli u najužem izboru.

Prošlogodišnji laureat Ninove nagrade je Milena Marković za roman Deca.


PROČITAJTE I:

PRED ČITAOCIMA "IZ PREPISKE" DANILA KIŠA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Izvor: RTS

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.