Književnost
književnost/24.01.2022.

Milena Marković dobitnica Ninove nagrade

književnost
  • Izdavačka kuća Lom
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Šezdeset osma dobitnica Ninove nagrade za roman godine je Milena Marković za roman „Deca“. 

Nagrađivana pesnikinja, autorka drama i scenaristkinja Milena Marković, oglasila se posle sedam godina novom knjigom pod nazivom Deca. Na više od sto pedeset stranica ispisuje svoj roman u stihovima. Bez tačaka i zareza, progovara o deci, detinjstvu, porodici. O tome šta znači biti majka, ćerka, sin...

To je i knjiga koliko o autorki i njenim precima, toliko i o njenom sinu i deci koja će tek biti rođena, ispisana brutalno iskreno, neretko i sa, u najmanju ruku, uznemirujućim situacijama i detaljima o kakvim se najčešće ćuti, istovremeno i brutalno i nežno.

Osim izabranog, među romanima koji su ušli u uži izbor bili su i Sampas Ilije Đurovića, Ono o čemu se ne može govoriti Elvedina Nezirovića, Španska čizma Vladimira Kopicla, Mokrinske hronike Srđana V. Tešina i Pogovor Davida Albaharija. 

Književnica Milena Marković objavila je knjige Pas koji je pojo sunce, Istina ima teranje, Tri drame, Crna kašika, Ptičje oko na tarabi, Pre nego što sve počne da se vrti, Pesme, Drame, Pesme za žive i mrtve, Zmajeubice... Izvedene su njene drame Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru, Šine, Nahod Simeon, Brod za lutke, Šuma blista, Zmajeubice, Deca radosti, Pet života pretužnog Milutina, Livada puna tame.

Dobitnica je Specijalne nagrade u Beču za najbolje drame sa eksjugoslovenskog prostora, tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst, kao i nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“, te priznanja koja nose imena Todora Manojlovića, Đure Jakšića, Miloša Crnjanskog, Biljane Jovanović... 

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su Teofil Pančić, Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević. 


PROČITAJTE I:

PRED ČITAOCIMA "IZ PREPISKE" DANILA KIŠA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.