Književnost
književnost/21.02.2017.

Priče o Danilu Kišu

književnost
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Beogradska premijera knjige Priče o Danilu Kišu, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga, održaće se, na dan piščevog rođenja, u sredu 22. februara u 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

O Danilu Kišu i o knjizi Priče o Danilu Kišu koju je priredio Milenko Stojičić, poznati prozni pisac iz Banjaluke, govoriće Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić, Muharem Bazdulj i Gojko Božović.

Intervju sa Muharemom Bazduljem možete pročitati OVDE.

Neobična, raznovrsna i uzburkana knjiga Priče o Danilu Kišu jeste tematska antologija priča srpskih i ex-jugoslovenskih pisaca o Danilu Kišu. U ovoj knjizi nalaze se najbolje priče napisane o Danilu Kišu u proteklih trideset godina. Danilo Kiš nije samo za života postao moderni klasik srpske književnosti, već su njegov život i literatura postali prvorazredan izazov za savremenu književnost. U delima čitavog niza srpskih pisaca, ali i u delima pisaca s prostora bivše Jugoslavije, kao i u delima pisaca iz niza evropskih kultura Kiš se pojavljuje kao književni junak.

Knjiga Priče o Danilu Kišu predstavlja priče preko 30 pisaca iz nekoliko generacija savremene književnosti od Tvrtka Kulenovića, Mirka Kovača, Vide Ognjenović i Judite Šalgo, preko Milisava Savića, Irfana Horozovića, Davida Albaharija, Radoslava Bratića, Dragana Velikića, Aleksandra Prokopieva, Mihajla Pantića, Petera Božika, Sibile Petlevski, Josipa Mlakića i Predraga Lucića, do Lasla Blaškovića, Faruka Šehića, Srđana V. Tešina, Olje Savičević Ivančević i Muharema Bazdulja. 

– Vođeni piščevim kriterijumom rigoroznosti, odlučili smo se da u ovu knjigu ne unesemo sve priče u kojima se Kiš javlja kao junak, uključujući i priče koje, uprkos tome što je Kiš jedan od junaka, pa nekada čak i glavni junak, nemaju nikakve veze sa činjenicama Kišovog života, niti sa poetikom Kišove književnosti. Priče u ovoj knjizi napisali su pisci sa prostora bivše Jugoslavije, jer je to literarna zajednica u kojoj je učestvovao i delovao i sam Kiš – kaže priređivač Milenko Stojičić.

Priče o Danilu Kišu su dragoceno svedočanstvu o Kišu, njegovoj književnosti i njegovom vremenu. Istovremeno, priče u ovoj knjizi su i svedočanstvo o Danilu Kišu kao živoj tradiciji moderne književnosti.

Ovo je prvi program kojim se obeležava 10 godina od osnivanja Izdavačke kuće Arhipelag. U toku ove godine Arhipelag će, povodom 10 godina rada, svakog meseca u različitim gradovima u Srbiji organizovati programe na kojima će predstavljati svoje dosadašnje aktivnosti, strane i domaće pisce, kao i nove aktivnosti za naredni period.


Pročitajte još:

Profesor Zoran Paunović, intervju: Život je lepši ako umete da čitate

 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box