Književnost
književnost/6.06.2017.

Festival evropske književnosti od 27. juna

književnost
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Šesti Beogradski festival evropske književnosti biće održan od 27. do 30. juna 2017. godine u organizaciji Izdavačke kuće Arhipelag i Doma omladine Beograd.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 6. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja.

Čitaoce na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska, debatna i likovna nedelja. Jedna od specifičnosti šestog izdanja ovog prestižnog festivala jeste činjenica da su svi pisci koji učestvuju ove godine na njemu na izvestan način multimedijalni umetnici. Osim što pišu više književnih žanrova, neki od ovih pisaca imaju uspešne muzičke karijere, neki su u međunarodnim okvirima uticajni kolumnisti, dok su drugi posvećeni umetničkoj fotografiji.

Glavna književna zvezda 6. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki italijanski i svetski pisac Klaudio Magris, autor slavnih knjiga Dunav, Mikrokosmosi i Drugo more, kao i nedavno objavljenog romana Obustavljen postupak koji je već doživeo više svetskih izdanja. Roman Obustavljen postupak uskoro objavljuje Arhipelag, a na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti doživeće srpsku premijeru.

Među piscima koji učestvuju na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se i poznati nemački pisac Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, veliki izraelski pesnik Amir Or, hrvatski pesnik i esejista Branko Čegec ili jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić.

Šesti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova nastalih po savremenoj književnosti, u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o populizmu u savremenoj kulturi, društvu i politici, kao i izložbu svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu Divlji labud, po motivima istoimene knjige priča Majkla Kaningema.

Na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom i panela, do izložbi i retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti.

Festival se održava u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Pročitajte još: Muharem Bazdulj: Beg od predvidljivosti


Program

Utorak 27. jun

19 časova: Otvaranje Festivala

      Otvaranje Izložbe grafika Juko Šimizu Divlji labud

      (po motivima iz istoimene knjige priča Majkla Kaningema)

20 časova: Na sceni: Branko Čegec

21 časova: Književnost na filmu: Mario Kamus: Dom Bernarde Albe

                  (Prema istoimenoj drami Federika Garsije Lorke)

 

Sreda 28. jun

19 časova: Na sceni: Feri Lainšček

20 časova: Na sceni: Klaudio Magris

21 časova: Književnost na filmu: Danijele Luketi: Moj brat je jedini sin

                  (Prema istoimenom romanu Antonija Penakija)

 

Četvrtak 29. jun

19 časova: Na sceni: Amir Or

20 časova: Na sceni: Tomas Majneke

21 časova: Književnost na filmu: Fatih Akin: Čik

                  (Prema istoimenom romanu Volfganga Herndorfa)

           

Petak 30. jun

19 časova: Panel Kultura u doba populizma: globalni okviri, lokalne boje: Ildiko Erdei, Duško Lopandić, Zoran Lutovac; moderator: Marija Nenezić

20 časova: Na sceni: Mihajlo Pantić

21 časova: Književnost na filmu: Dimitar Mitovski: Misija London

                  (Prema istoimenom romanu Aleka Popova)


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box