Vizuelne umetnosti
moja-kafica
moja-kafica
vizuelne umetnosti/22.08.2019.

Vlatko Stefanovski - „Putešestvije"

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media 

Velika izložba koncertnih i promotivnih postera iz karijere Vlatka Stefanovskog pod nazivom „Putešestvije“ biće organizovana u Skoplju od 2. do 7. septembra. 

Posetioci će ovu postavku moći da pogledaju u Muzeju grada Skoplja (stara železnička stanica). 
Radi se o izložbi koncertnih i promotivnih postera iz lične kolekcije i arhive Vlatka Stefanovskog, od kojih mnogi krase njegov dom.Vlatko Stefanovski na muzičkoj sceni traje duže od 40 godina, a ova izložba mapira njegovu karijeru od samih početaka sa grupom Leb i Sol, ali uključuje i njegovu solističku karijeru koja je započela devedesetih
 i od tada se razgranala na ogroman broj različitih projekata i koncerata. Sama izložba spaja različite vremenske periode, geografska podneblja i emocije.

Izložba „Putešestvije“ je deo filmskog festivala Skopje Cinema City, festivala muzičkih dokumentarnih filmova, na kojem će biti prikazani filmovi u kojima je gitara kao instrument u fokusu. Za pet dana gledaoci će moći da vide 10 filmskih ostvarenja, koji će na unikatan način približiti autore i njihove lične i profesionalne životne priče u odnosu na ovaj instrument.


Pored izložbe „Putešestvije“, na otvaranju filmskog dela, 3. septembra u Kinoteci Makedonije nastupiće Vlatko Stefanovski u solističkom izdanju. Festival organizuje udruženje Nomad Art.Vlatko Stefanovski je počeo da svira gitaru sa 13 godina. U svojim kasnim tinejdžerskim godinama osnovao je grupu Leb i sol koja je postala jedna od najpopularnijih na sceni bivše Jugoslavije. Leb i sol je izdao 13 albuma, i bio na turnejama širom sveta.

U godinama koje su usledile, Stefanovski je napravio vrlo uspešnu solo karijeru. Stefanovski je autor filmske muzike (Gipsy Magic, Putovanje na Sunce). Od 1998. godine sarađuje sa gitaristom Miroslavom Tadićem, sa kojim je izdao albume Krushevo i Live in Belgrade.U poslednjih nekoliko godina Stefanovski je svirao i snimao u Francuskoj, sa grupom Koreni. Takođe je član grupe Balkan Horses Band. Vlatko se pojavljuje kao specijalni gost na Gibonijeva poslednja dva albuma i velikim koncertima. Osim toga, piše i muziku za pozorište i balet. Poznat je po svojoj neverovatnoj gitarskoj tehnici.

Njegov trio svirao je u Makedoniji, SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Srbiji, Bugarskoj, itd. Stefanovski ima ugovore sa mnogim umetnicima, muzičarima i gitaristima širom sveta među kojima su i majstori kao Alan Holdsworth i John McLaughlin. 


PROČITAJTE I:

STIVEN ŠAPIRO: FOTOGRAF SA VRHA SVETA

STIV AVERIL: UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.