Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/7.12.2023.

Vizuelne umetnosti i digitalni kod

vizuelne-umetnosti
  • Ivan Tarle
Autor fotografije:

Razgovarala: Gordana Tadić / Foto: Ivan Tarle

 

Munjeviti razvoj veštačke inteligencije (VI) doveo je do ubrzane komercijalizacije njene upotrebe u vizuelnim umetnostima, i pre nego što smo trepnuli postali smo svedoci miliona korisnika interneta koji preko generatora VI proizvode slike na bilo koju zadatu temu za svega nekoliko sekundi. Ako veštačka inteligencija može da stvara umetnost - šta to onda znači za kreativnost?

Neki stvaraoci su uznemireni, neki skeptični, a ima i velikih pobornika novih tehnologija. Veštačka inteligencija analizira velike količine podataka, uključujući slike, teksture i obrasce, kako bi generisala nove ideje i vizualne koncepte. Ova interakcija sa algoritmima donosi drugačije perspektive i otvara vrata kreativnim eksperimentima, a mogućnosti generisanja slika su se već proširile na video.

Početkom ove godine grupa umetnika je pokrenula tužbu u San Francisku protiv kompanija Stability AI, Midjourney i DeviantArt zbog kršenja autorskih prava i nezakonite konkurencije.

Alati kao što su Stable Diffusion (Stability AI), Midjourney i DreamUp (DeviantArt) omogućavaju kreiranje slika na osnovu tekstualnog opisa. Otkad je generisanje slika koje pokreće veštačka inteligencija postalo javno dostupno tokom prošle godine, krenula je javna polemika oko legalnosti i autorskih prava.

Ovi alati generišu slike na osnovu tekstualnog unosa, ali se za to oslanjaju na veliku bazu javno dostupnih slika na osnovu kojih su „istrenirani“. Umetnici su podigli tužbe, jer se svi ti softveri hrane njihovim delima i generišu slike koje veoma podsećaju na njihove radove. I to bez njihove dozvole.

Naš sagovornik na temu izazova novih tehnologija je Ivan Tarle, digitalni umetnik iz Beograda, koji se bavi proizvodnjom digitalnih sadržaja uz pomoć veštačke inteligencije.


Intervju je deo medijskog projekta magazina Kaleidoskop media "Transformacija kulture u eri veštačke inteligencije".
Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE JOŠ TEKSTOVA IZ OVOG SERIJALA:

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?

O KNJIŽEVNOSTI I VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI

ALEKSANDAR SEDLAR: ČOVEK JE VEĆI OD VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

TRANSFORMACIJA KULTURE U ERI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

NATAŠA DRAKULIĆ O AI: MOŽDA JE NEKADA SREĆA I U SAMOM NEZNANJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.