Vizuelne umetnosti
moja-kafica
moja-kafica
vizuelne umetnosti/6.07.2018.

Vino kao Božiji dar za slikanje

vizuelne-umetnosti
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
 • Privatna arhiva
Autor fotografije:
Piše: Nataša Šutuljić

Likovna umetnica Sanja Janković tokom i posle završenih studija svoje radove izlagala je širom sveta. U dalekom Dubajiu prepoznala je vino kao savršeni slikarski materijal. Iskorak iz standarda bio je pun pogodak za njen umetnički sezibilitet.

- Poreklom sam iz Srema, a master studije u Novom Sadu završila sam sa najvišim prosekom. Tokom studija aktivno sam izlagala u našoj i u susednim zemljama, a kasnije i u Kini, Rusiji, Koreji, Brazilu, Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Moj umetnički put traje skoro punu deceniju - priča Sanja.Omiljena tehnika joj je akvarel, a pre četiri godine prepoznala je vino kao Božji dar za stvaranje.

- Tokom jedne vinske degustacije poželela sam da probam vino kao slikarski materijal. Crvena boja potpuno me očarala, vino sam počela da posmatram na potpuno drugačiji način i iskorak iz standarda veoma mi je prijao. Radove sam izlagala od festivala na otvorenom do umetničkih galerija i najprestižnijih hotela, a vodim i umetničke radionice - nabraja umetnica.Vinorel je sličan akvarelu, ali veoma nepredvidiv zbog razlivanja po podlozi.

- Mnogi svetski umetnici služe se takvom tehnikom, a neki požele malo da eksperimentišu i rezultati su uvek različiti. Moji radovi izgledaju kao crveni akvareli. Obraćam pažnju na kontrolisane i razlivene poteze četkicom. Najviše vinorelista otkrila sam u Italiji, a sarađivala sam sa tamošnjim vinskim distributerima na umetničkim projektima u Rusiji. Odgovara mi što je vinorel sličan akvarelu. To je skup pažljivo rasporedjenih vinskih fleka. Delikatan je i senzibilan za razliku od mnogih slikarskih medija, ali potrebno je mnogo strpljenja i kontrole, jer se razliva gde mu je volja. Ponekad dopustim da se dogode nepredvidivi efekti i upravo to me najviše privlači da radim baš tom tehnikom. Radovi nastaju iz nekoliko slojeva, a greške ne mogu da budu ispravljene - opisuje Sanja način i zanimljive momente tokom stvaranja.  Za stvaranje dobra su vina svih boja, a za podlogu vinorelisti načešće koriste papir, tekstil i keramiku.

- Koristim crvena, roze i bela vina, a omiljena podloga mi je kvalitetni akvarel papir, jer daje najbolje rezultate. Nisam koristila druge podloge, ali verujem da može da bude isproban na tekstilu i keramici. Svoje vinorele koristim za dizajn vinskih etiketa, bukleta, kalendara i drugih proizvoda u zavisnosti od potreba vinarija sa kojima sarađujem - kaže Sanja.Putovanja, filmovi i stare fotografije njena su najveća inspiracija.

- Motivi podneblja poput Španije, Italije, Grčke i Afrike u kojima nastaju vina najviše su prisutni na mojim radovima. Inspirišu me stare fotografije na kojima je prikazana ženska lepota dvadesetih i šezdesetih godina koje povezujem sa senzualnošcu vina i crvenom bojom. Inspirativna mi je pop kultura, odnosno likovi iz serija i filmova. Postoji teorija da će zbog globalnog zagrevanja neki regioni poznati po proizvodnji tog pića presušiti i svojim slikama želim da ovekovečim priču - objasnjava umetnica.U Emiratima alkohol je strogo zabranjen na javnim mestima, ali vinske slike izuzetno su cenjene.

- U Dubajiu razvijam umetničku karijeru više od dve godine. Tamo slikam uživo na degustacijama u čuvenim hotelima, ali veoma je teško reklamirati vinske slike i pomenuti reč vino. Stranci vino zamene "grožđem" ili "sokom od grožđa" i tad nastaje zabuna, jer ljudi pomisle da zaista maltretiram siroto grožđe na papiru - prepričava vrhunska vinorelistkinja zanimljivosti iz daleke zemlje i dodaje da širom sveta ima kupce za svoje radove, kao i da se pored toga bavi i modnom ilustracijom.

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA FOTOGRAFOM BITLSA, DONALDA TRAMPA... HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"

JOKO ONO NA OKTOBARSKOM SALONU


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box