Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/23.08.2022.

U10:Multimedijalna Izložba Sofiie Sorokine

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Od 12. jula do 2. oktobra u Umetničkom prostoru U10 realizuje se novi projekat za podršku mladoj savremenoj umetničkoj sceni. U pitanju je inicijativa koja nosi naziv Podijum, i koju će ove godine voditi pet istoričara umetnosti: Jovana Trifuljesko, Nevena Bogojević, Kristina Armuš, Bojana Jovanović i Stefan Ralević. 

Treća u nizu izložbi koje će se održati u okviru Podijuma u U10 nosi naziv My Flesh is Afraid but I am Not. U pitanju je samostalna izložba multimedijalne umetnice Sofiie Sorokine (1996. Samara, Rusija) koja trenutno živi i radi u Češkoj. Na izložbi će biti predstavljeni video radovi, slike, vezovi na tkanini i keramika.

Sorokina u svojim delima spaja naizgled nespojivo i time gradi sopstvenu katedralu i kreira novi svet. Umetnica često stvara radove koji zahtevaju dug i iscrpljujući rad, koji posmatra kao jednu vrstu personalnog egzorcizma. Koreni njene poetike mogu se vezati za hrišćansku ikonografiju i devetnaestovekovne pravce i uslovno rečeno, klasifikovati kao jedna vrsta savremenog talasa starih i poznatih fenomena koje umetnica obrađuje u skladu sa aktuelnim kulturnim tokovima. Izložba uvlači posmatrača u svet konstantnog balansa polariteta: život i smrt, sloboda i strah, religija i univerzum, tradicija i savremeno doba, java i san, telo i duša, konačnost i večnost, ljubav i mržnja, nada i besmisao, stvaranje i uništenje, agresija i isceljenje, zaborav i sećanje, Bog i čovek.

Smrt je povratak na početak, u zemljinu utrobu koja nas je sve stvorila. Zemlja preuzima naše telo i čini ga delom sopstvenog ekosistema. Sorokina u svojim delima neguje onaj istinski večni dijalog sa prirodom. Duhovni i telesni, oslobađajući, onaj koji isceljuje sve rane ali ih ne čini nevidljivim, već lakšim za prihvatanje.

Umetnički prostor U10 će za potrebe ove izložbe biti adaptiran enterijeru crkve, a umetnica će na otvaranju imati ulogu DJ-a te će publika imati priliku da pored radova vizuelne umetnosti iskusi još jedan aspekat Sofiinog umetničkog opusa.


PROČITAJTE I:

SAN NEOLITSKE NOĆI U NOVOM SADU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box