Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/31.03.2023.

U glavnoj ulozi Miodrag Tabački

vizuelne-umetnosti
  • Galerija SANU
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Galerija SANU

 

U utorak, 4. aprila,  u 18 sati, u  Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „U glavnoj ulozi Miodrag Tabački – povodom pedesetogodišnjice rada". Izložbu će otvoriti akademik Vladimir S. Kostić.

Na izložbi će biti predstavljeni najznačajniji rezultati rada našeg čuvenog scenografa i kostimografa, univerzitetskog profesora i dopisnog člana SANU Miodraga Tabačkog. Ovaj izuzetan umetnik, autor je više od 300 scenografija i 100 kostima za dramske, baletske, operske i lutkarske predstave, u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada  i jedini je srpski umetnik predstavljen u „Svetskoj enciklopediji umetnosti spektakla druge polovine 20. veka".

Na pedeset panoa, za svaku godinu stvaralačkog opusa Miodraga Tabačkog, biće prikazane fotografije procesa rada, realizacija scenografije i kostima, kao i dokumenti o  pedagoškim  aktivnostima, izlagačkoj delatnosti, nagradama i priznanjima. Biće izloženi i umetnički radovi ─ crteži i slike,  a kao prateći segment izložbe, posetioci će imati priliku da vide i snimke izvedenih predstava u video formi. 

U toku trajanja izložbe, u sredu, 12. aprila, u Svečanoj sali SANU biće organizovano i predavanje iz ciklusa „Susreti sa stvaraocima – Masterklas" na kome će se predstaviti dopisni član SANU Miodrag Tabački, a u sredu, 19. aprila, na istom mestu biće priređen naučni skup pod nazivom „Umetnik scene Miodrag Tabački: od avangarde do baroka i nazad".

Publika će moći da pogleda izložbu u Galeriji nauke i tehnike SANU do 13. maja.


PROČITAJTE I:

PARIZ: SAVA ŠUMANOVIĆ I TAJNA POD KUPOLOM

KUPAČICE (NA PLAŽI) SAVE ŠUMANOVIĆA 


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.