Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/1.10.2018.

"Triptih" Zao Vu-Kija 65 miliona dolara

vizuelne-umetnosti
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Deset metara dug "Triptih" Zao Vu-Kija, jednog od najistaknutijih kineskih slikara 20 veka, prodat je za 65 miliona dolara na aukciji u nedelju, objavio je ogranak čuvene aukcijske kuće Sotbi u Hong Kongu.

"Triptih" je najveći Zaov rad i dosegao je najveću aukcijsku cenu među svim delima pokojnog kinesko-francuskog umetnika, premašujući prošlogodišnjih 26 miliona dolara koliko je plaćena njegovo platno "29.01.64" na aukciji kod "Kristija".

Slika predstavlja period Zaove karijere koja označava "savršen primer kako je spojio istočnu i zapadnu tehniku i filozofiju u sliku", rekao je Vinsi Čang, šef odeljenja savremene azijske umetnosti u Sotbiju.

Rođen u Kini 1920. godine, Zao se preselio u Pariz 1948. godine. Bio je pod uticajem zapadnjačkog modernizma i krenuo je ka apstrakciji da bi se opet vratio kineskim tehnikama kičice i mastila. Umro je 2013. godine.

Hongkongske aukcijske kuće su u poslednjih nekoliko godina zabeležile enormne ponude među azijskim kupcima, a prodaja dijamanata, slika i drevnih keramika ruše svetske rekorde.


PROČITAJTE JOŠ:

PAJA JOVANOVIĆ - NAJSKUPLJI SRPSKI SLIKAR

MONA LIZA NE ODLAZI IZ LUVRA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box