Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/26.05.2022.

Tradicionalna poetika Vere Klimentjeve

vizuelne-umetnosti
  • Elizaveta Kapustina
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Beograd će od danas biti bogatiji za novo izlagačko mesto savremene umetnosti. U Cetinjskoj 15 u 19 sati biće otvorena Galerija Monolog, prostor koji će predstavljati sponu između umetnika, kreativaca i stvaralaca Beograda i Berlina. Novu galeriju savremene umetnosti otvara zajednička izložba dve umetnice Jelene Micić iz Srbije i Vere Klimentjeve iz Rusije pod nazivom "Navigacija kroz sveobuhvatnu vrtoglavicu".

Tim povodom razgovaramo sa Verom Klimentjevom, umetnicom čija slikarska poetika vizualizuje rad sa tradicionalnom estetikom pravoslavnog duhovnog slikarstva na jedan apstraktan način.

Vera Klimentjeva / Foto: Anna Denisova

Ovo nije vaša prva kolektivna izložba u Beogradu? Šta očekujete od ove izložbe? Na koji nacin ćete se predstaviti beogradskoj publici?

Povratak u Beograd je uzbudljiv za mene jer se na neki način kontinuira priča koja je započeta pre par godina. Tokom 2017. godine u Beogradu sam predstavila seriju bakropisa kroz koje sam dekonstruisala simbole moći. Već više od dve godine takođe koristim ovaj pristup dekonstrukcije i minimalizma sa mojim slikama. Kada sam dobila ponudu od Denisa Lea Hegića i Jana Gustava Fidlera da budem deo premijerne izložbe u Monolog galeriji sa svojom dragom koleginicom Jelenom Micić, koja je takođe izlagala na dotičnoj izložbi 2017. godine, bila sam jako uzbuđena jer je Beograd važan deo mog umetničkog putešestvija, i ima smisla da ovde po prvi put prikažem novu fazu svog stvaralaštva.

Foto: Elizaveta Kapustina

Šta za vas predstavlja Beograd?

Nažalost, moj boravak u Beogradu tokom prethodne izložbe je bio veoma kratak i nisam mogla da steknem kompletan utisak o gradu. Ipak, mogu da kažem da su svi ljudi poreklom iz Beograda koje poznajem u Beču veoma jake i inspirative ličnosti, tako da se radujem novim poznanstvima u Beogradu ovog puta. Takođe, radujem se sticanju novih iskustava i utisaka o Beogradu, koliko god nam to raspored bude dozvolio.

Foto: Elizaveta Kapustina

Koje će poruke moći da iščitaju posmatrajući vaše radove?

Tokom dugogodišnjeg procesa rada sa tradicionalnom estetikom pravoslavnog duhovnog slikarstva na jedan apstraktan način, uvidela sam da publika učitava moje radove na različite načine, u zavisnosti od kulturnih i ličnih preferenci, tako da ću ovo prepustiti posetiocima izložbe, jer preferiram da moja umetnost bude vrsta odraza, nego da šalje određenu poruku.

Foto: Elizaveta Kapustina

Kako biste opisali rusku scenu savremene umetnosti? Kakva je pozicija umetnika u njoj?

S ozbirom da su me moji izbori po pitanju karijere odveli u Beč, gde već živim poslednjih 14. godina, nažalost nisam u poziciji da pružim insajdersku perspektivu po pitanju scene ruske savremene umetnosti.

Foto: Elizaveta Kapustina

Šta nam možete reći o samom procesu nastanka vaših umetničkih dela?

Proces nastanka mojih umetničkih dela uključuje konstantno istraživanje vizualnih, istorijskih i materijalnih aspekata koje korisitim u svom radu. Ovaj proces je takođe jedna skupa i nepredvidiva avantura - radeći sa tehnikama koje su skoro pa zaboravljene, trudim se da proizvodim svoje radove što drevnijim tehnikama, a sa obzirom da ne postoji neka vrsta savremenika u ovoj specifičnoj ekspertizi, svakog dana učim nešto novo. Konstantno sam u potrazi za retkim mineralnim pigmentima i prirodnim smolama koje sve više bivaju zamenjeni modernim materijalima, a svaki put kada pronađem nešto ovako nemam baš jasnu predstavu kako će se oslikati na jednoj tabli za ikone, tako da se svakog puta nadam dobrom ishodu i faktoru sreće i dodajem novo iskustvo svom istraživačkom procesu.

Šta je za vas definicija Monologa?

Monolog je glas u mojoj glavi koje me konstantno motiviše da stvaram umetnost.


Berlin i Beograd u zajedničkom Monologu: Nova galerija savremene umetnosti u Cetinjskoj 15 u Beogradu

U četvrtak, 26. maja sa početkom u 19 sati u Cetinjskoj 15 u Beogradu, zajedničkom izložbom umetnica Jelene Micić iz Srbije i Vere Klimentjeve iz Rusije pod nazivom "Navigacija kroz sveobuhvatnu vrtoglavicu" biće otvorena nova galerija savremene umetnosti u Beogradu - Galerija Monolog, prostor koji će predstavljati sponu između umetnika, kreativaca i stvaralaca Beograda i Berlina.

Galerija Monolog sastavni je deo Museum of Now (MON) iz Berlina i sebe definiše kao svojevrsnu "crnu kutiju", mapirajući kako aktuelne trendove i vibrantnost savremenog umetničkog trenutka, tako predviđajući i buduće trendove. Smeštena u epicentru beogradske alternativne scene – bivšoj Bajlonijevoj pivari u Cetinjskoj ulici – galerija će otvoriti otvoriti prostor za slobodnu artikulaciju ideja i savremenih tema stvaraocima iz celog sveta, a biće i kreativni kanal povezivanja između Beograda i Berlina sa Museum of Now (MON) i Supermarket Lab-om kao osnivačima inicijative.

Kustosi izložbe "Navigacija kroz sveobuhvatnu vrtoglavicu" su  Denis Leo Hegić i Jan Gustav Fidler – direktori Museum of Now (MON) i osnivači galerije Monolog – i Marko Lađušić, slikar, vajar i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Prva po redu izložba u galeriji Monolog reflektuje ono što je SADA, istražujući dezorijentaciju u globalizovanom i virtuelnom svetu, pitanja vrednovanja fizičkog rada, transformaciju istorijskih stereotipa, ali i čežnju za redukcijom i minimalizmom u svetu preopterećenom kvantitetom informacija. Materijal kao takav, aspekt vrednosti i vrednovanja u vremenima inflacije, oskudice resursa i istraživanja rada - glavni su fokusi na koje se izložba oslanja.

Jelena Micić magistrirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beču (2020), na odseku za Tekstualnu skulpturu, a master studije filozofije (2012) i diplomske studije završila je na Katedri za skandinavske jezike i književnosti (2010) na Univerzitetu u Beogradu. Nagrađena je Würdigungspreis der Akademie der bildenden Künste Wien za najbolje završne teze (2020), Ö1 Talentestipendium Bildende Kunst (2018) i stipendijom kültür gemma (2018). U umetničkoj praksi bavi se društveno-političkim aspektima i sistema boje.  Kroz umetničku praksu transformiše hijerarhije odnosa unutar sveta umetnosti i fizičkog rada, i na taj način čini vidljivom društvenu nejednakost. Kao primarnu publiku koja komunicira sa njenim delima adresira radničku klasu sa kojom živi i radi, a čiji glas je u umetničkom diskursu odbačen i nečujan. Osnivačica je neformalne grupe Umetnik*. Tokom svog rada izlagala je u Srbiji, Austriji, Slovačkoj...Dobitnica je nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2021. godinu.

Jelena Micić / Foto: Ivan Zupanc

Umetničke pozicije Vere Klimentjeve se kreću od različitih tehnika štampanja preko digitalnih medija do plastike i slikarstva. Njen rad karakterišu dekonstruktivni elementi, fiktivna realnost i usađivanje tradicionalnih predstava u savremene kontekste. Posle studija na Moskovskom univerzitetu umetnosti (2005-2008) kod Aleksandra Livanova, Vladimira Cepilova i Vladimira Kosinkina, Klimentjeva je prešla na bečku Akademiju lepih umetnosti u klasu prof. Ervina Bohača (2008-2014). Izlagala je na brojnim izložbama u Austriji, Rusiji, Srbiji i Poljskoj. Dela Klimentjeve su deo privatnih i javnih kolekcija u Nemačkoj, Austriji, Rusiji, SAD i Kanadi.

Izložbu će otvoriti kustosi Denis Leo Hegić i Jan Gustav Fidler, osnivači Museum of Now (MON) i Marko Lađušić, vajar i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, a može se posetiti svakodnevno do 18. juna 2022. od 16 do 20h.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.