Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/20.07.2018.

Tajna prirode kroz priču o Belom svetlu

vizuelne-umetnosti
  • Časlav Vukojičić
  • Časlav Vukojičić
  • Časlav Vukojičić
Autor fotografije:
Piše: Roman Jević

Izložba ,,Belo svetlo“, koja se održava u prostorijama udruženja Dunav Ars, predstavlja dobar povod za razgovor sa autorkom Danijelom Odabašić, slikarkom, istoričarkom umetnosti, likovnom kritičarkom i pedagogom iz Beograda.

 

Vaši radovi predstavljaju spoj slikarstva i fotografije. Koristite drevnu kinesku tehniku slikanja uz pomoć čaja i začina. Koja je tajna razigranih boja i oblika na vašim radovima? 

Koristim čajeve i začine, kojima slikam u vodenim rastvorima - šafran, lavandu, gencijanu, hibiskus, neven, ribizlu, u toku stvaranja fotografišem i to prenosim na platno. Tajna je u prirodi, u načinu razlivanja, stvaranja i supstancama koje koristim, tako beležim trenutke prolaznosti. To je sve tehnika i nije cilj nego sredstvo, cilj je da ispričam kroz likovnost priču o Belom svetlu.  

Istovremeno, uz izložbu, održana je i revija haljina koje ste kreirali; možete nam više reći o vašim kreacijama? 

Predstavila sam se i kao modni dizajner revijom haljina Vilanela, slike, stvarane u vodi, sam otisnula na platno, saten i kreirala pet haljina klasičnog stila, ženstvene a ipak moderne, gde sam spojila slikarstvo i modni dizajn. Manekenke su nosile moje mesingane narukvice Galaksija.

Novi ciklus inspirisan je vodom i okom; slike nastale razlivanjem čajeva u vodenim rastvorima obeležila sam krugom kao motivom geometrijskim ali i asocijacijom na oko. I pitanje ko smo, oko pogled unutra - ja sam inspirisana svojim vinčanskim izvorom Beli vrelo, u Žarkovu gde i živim, a Vilanela je haljina za vile Belo-vrelačke. Ima tu i umetnosti, dizajna, filozofije, istorije, duhovnog. 

Koje poruke šaljete publici? Da li vaši radovi imaju i religiozni aspekt, i sam naziv Belo svetlo, da li predstavlja vaš odnos prema Bogu? 

Sigurno da imaju ali ne religiozni već duhovni karakter,j er umetnici su provodnici božanskog, oni upijaju i reflektuju te suptilne planove kroz umetnost.

Priča o Belom svetlu jeste duhovna, ali izlazi iz okvira racionalnog i pripovedačkog, ona se oseća na nivou duše i ja puštam moje posmatrače na izložbama da sami osete i prepoznaju. 

Da li ste na početku stvaralaštva imali neke uzore, slikare ili dizajnere čiji su vas radovi inspirisali? 

Da, naravno, stare majstore, Leonarda Karavađa, ali i Kandinskog i Reriha kao i mnogobrojne pisce i pesnike: Sapfo, Rumi, Dostojevski, Njegoš, Crnjanski, najpre one koji su prepoznavali taj odnos mikro i makro kosmosa, čoveka i univerzalne energije duhovnog. 


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA FOTOGRAFOM BITLSA, DONALDA TRAMPA... HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJUPominjali ste da postoje neke destinacije koje još niste posetili, u kojim biste voleli još da izlažete? 

Još uvek je otvorena ponuda za Milano i Mad galeriju, a i Ameriku, mada kako vreme prolazi zatvorene institucije nisu moj izbor za izlaganje, pre bih odabrala livade, izvore, to je moja frekvencija. 

Prošle jeseni ste izlagali radove u Klubu Narodnog pozorišta. Kakvi su vam bili utisci? 

To je jedan izuzetan prostor, vrlo dinamičan, u kome se okupljaju umetnici i drugi posetioci, pozitivne  reakcije su mi vrlo značajne, jer sam u njihovim očima zadivljenim, zamišljenim a i radosnim, kada posmatraju moje radove, dobila potvrdu da sjaji Belo svetlo. 

Da li si vaša deca pokazuju zainteresovanost za umetnost? 

Moja deca su moja velika inspiracija i podrška, oni su tinejdžeri koji su odrastali uz moje slike i uz umetnike, ali sam ih vaspitsvala da budu dobri ljudi i svoji. Jelena planira da se bavi solo pevanjem i modom, dizajnom, a Aleksandar je sportista, fudbaler u FK Čukarički. 

Osim slikanja, bavite se i pisanjem. Da li planirate da izdate knjigu poezije?  

U pripremi  za štampu je knjiga Belo svetlo, kratkih priča i poezije ilustrovana mojim digitalnim fotografijama. Pišem drugu knjigu poezije Belo vrelo, inspirisana Vinčanskim izvorom vode i naravno završavam stručnu knjigu naslova Simbolika inicijala Miroslavljevog jevandjelja. 

Da li je ,,Predeo slikan čajem“ Milorada Pavića za vas predstavljao svojevrsnu inspiraciju?  

U prvom trenutku ne, jer je slikanje čajem posledica bavljenja organskom kozmetikom, pravila sam od bilja meleme i sapune i prepoznala potencijal koji imaju biljne boje, a sada sam vam zahvalna na ovom pitanju jer mi se čini da smo Pavić i ja razmisljali o istom i dovodili u sumnju ovu realnost kao jedinu moguću. I zaista ta sumnja i zapitanost je i mene podstakla na krenem ovim putem i Belo svetlo postavim kao duhovni plan kroz umetnost.


Zaštitimo nematerijalnu kulturnu baštinu u Srbiji - poziv čitaocima da se pridruže projektu Kulturnog centra Kaleidoskop. Više pročitajte OVDE

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.