Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/18.03.2019.

Sloboda za nebesko pecivo

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media 

Izložba slika, crteža, plakata i fotografija sa performansa beogradskog umetnika Saše Stojanovića biće otvorena u utorak, 19. marta, u 19 sati u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Izložba SLOBODA ZA NEBESKO PECIVO, koju će otvoriti publicista i rok kritičar Žikica Simić jeste i predlog da se ljudi sretnu i da, kako poručuje umetnik, “svoje živote ne vezuju za robovlasnički sistem države, u kojem se kontroliše i manipuliše strahom”. “Da sami izađu iz tog kaveza i organizuju sebi život zasnovan na solidarnosti i odbijanju da se i dalje održava ovaj lažni svet. Da odemo u sopstvene samoodržive i od sistema nezavisne zbegove”.

Stojanović zasniva svoj rad na afirmaciji ljubavi i komunikacije, kao i kritičkog i autorefleksnog odnosa prema životu, društvenoj stvarnosti i institucijama.“Ako posmatramo oblake kao nebesko pecivo, hranu naše mašte, ovo može biti i sloboda za maštu koja je ukinuta agresivnošću ekonomije i politike. Samo slobodan čovek je srećan čovek. Odsustvo mašte ukazuje na diskontinuitet sa detinjstvom kao iskustvom stvarne radosti prema životu. Ova izložba nije medijska manipulacija o boljem životu već predlog za oporavkom smisla i vraćanjem sebi, ne zbog sebičnosti već da bismo čuli svoja srca kako kucaju i ponovo osetili jedni druge. U ovakvom poretku stvarnosti čovek je izgubio oslonac u sopstvenom duhu i drugim bićima. Svuda se oseća emocionalna razjedinjenost, ali ljude zato povezuju bankarski operateri. Ne postoji cenzura, ali postoji ignorisanje kao novi oblik cenzure”.

Umetnik poručuje da se moramo naučiti da sami odlučujemo o svojim životima i menjati se da bismo ostali isti. “Lepo razotkriva ružno. U očima sve piše, u duši još više. Važno je i afirmisati ljubav. Ali ne kao romantičarsko-utopijski patos već kao najdublji smisao života”.

Značajan deo Stojanovićevog stvaralaštva čine performansi realizovani tokom devedesetih i početkom dvehiljaditih godina koji su bili deo konteksta angažovane alternative. Umetnikov rad je nakon dvehiljaditih usmeren protiv potrošačkog društva i neoliberalnog kapitalističkog društva koje pokreću ekonomski interesi manjine i koje proizvodi siromaštvo, seksizam, marginalizacije, institucionalizovano nasilje i subordinacije svih vrsta.

Deo aktivnosti Saše Stojanovića je i serija predavanja pod nazivom “Nebesko pecivo sluša ploče i razgovara sa ljudima”, na kojima se sluša rok muzika manje poznatih izvođača iz perioda 1966 – 1969. Autor je plakata i omota za album “Sva sreća general voli decu” grupe Obojeni program. Likovno je opremio knjigu “Tri čvora na trepavici” Ljubivoja Ršumovića. Diplomirao slikarstvo 1997. Član je ULUS-a.


PROČITAJTE I:

NEOČEKIVANE AVANTURE ŠEJME FERE

ATELJE KAO INSPIRACIJA


Sa IP KLIO 2016. realizuje projekat Gral biblioteka čuda, gde svojim likovnim predlozima progovara slobodnim duhom protiveći se banalnosti dekorativnih potrošačkih trendova u dizajniranju knjiga.

Izložba će biti otvorena do 6. aprila svakog dana od 10 do 20 sati, osim nedelje.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.