Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/28.03.2019.

Vilimon i Veličković o pariskoj cenzuri

vizuelne-umetnosti
  • Nataša Pejin
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić


Slikar Vladimir Veličković, čije su slike "privremeno" skinute sa izložbe povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na SRJ u Kulturnom centru Srbije u Parizu, ocenio je da takav potez predstavlja gest neodmerene cenzure, jer je to, kako kaže, bila prilika da oni koji su bombardovali vide sav užas koji je njihov pohod ostavio.

- Sramota me je što na neki način pripadam ljudima koji nisu sposobni da obeleže na dostojanstven način događaj kakav je 20. godišnjica NATO bombardovanja - kaže naš cenjeni slikar.

On dodaje da i njega, kao i slikarku Biljanu Vilimon niko iz Centra nije obavestio o uklanjanju izložbe, koja je dva dana pre toga otvorena,  a da njegovu sliku dimenzija četiri puta dva metra nisu mogli da sklone jer nisu imali gde da je stave.

- To što se dogodilo je užasan gest. I ovog puta mi se ponižavamo, zaboravljamo u znak sentimentalnosti i osećanja grupe vojnih atašea koji bi, da izložba nije sklonjena, bili u prilici da vide šta su uradili - rekao je Veličković.Ovo je, dodao je, "gest neodmerene cenzure jer je to bila prilika da oni koji su nas bombardovali vide sav užas koji je njihov pohod ostavio - žrtve, poginule, decu koja su stradala, porušene domove, fabrike, puteve... Pogotovo što niko nije, niti će ikada odgovarati za to", rekao je Veličković za Danas.

Istakao je i da ne razume zašto je "povučena i diskretno prikazana dokumentacija Istorijskog muzeja iza koga stoji država Srbija", misleći na propratne kataloge koji su štampani za izložbu.

U međuvremenu su slike Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon, koje su skinute zbog posete oficira NATO-a, vraćene na zidove izložbenog prostora dan posle njihove posete.

To je juče za naš magazin potvrdila koordinatorka za odnose s medijima KC Srbije u Parizu Nataša Pejin, koja kaže da je cela izložba "Srbija 1999. godine - 20 godina posle - dok su padale bombe" vraćena, kao što je bilo i na otvaranju 23. marta.

Kako smo juče pisali, Radoslav Pavlović, direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu, u kome je izložena postavka o stradanju Srba tokom NATO bombardovanja, naredio je da se ova postavka ukloni zbog posete oficira NATO-a.

Nalog o uklanjanju izloženih slika, kako je prenela Pejin Pavlovićeve reči, stigao je iz naše ambasade u Parizu, pod izgovorom, kako Pejin ponovo citira direktora Centra, "da oficirima NATO ne bilo neprijatno" na prijemu koji je trebalo da bude organizovan 25. marta u 18 časova.

Foto: Nataša Pejin

Reč je o izložbi koja je usred Pariza postavljena povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja, čiji su autori naši poznati slikari Vladimir Veličković i Biljana Vilimon.

Biljana Vilimon, čijih se 18 slika našlo na ovoj izložbi za naš magazin navodi da je reč o izložbi Istorijskog muzeja koja je prošle godine od 23. marta do kraja septembra bila izložena u Beogradu i na kojoj su njene slike nastale tokom NATO bombardovanja kao direktna zabeleška umetnika na događaje.

- Mi smo sami sebi najveći neprijatelji – tuđu sramotu sklanjamo od onih koji treba da se stide. Mislim da to nije došlo s vrha, političari se ne bave umetnošću, nego da je reč o nestručnim ljudima na odgovornim mestima, koji unutrašnjom cenzurom čuvaju svoje fotelje – kaže za naš magazin Biljana Vilimon.

Foto: Marija Čalić

Vilimon dodaje da je skandal čak i da je izložba skinuta na dva sata i da je nejasno ko i šta stoji iza toga.

- Umesto da im saspete u lice šta su uradili, vi sklanjate istinu od njih. Ne znam da li ovde neko čuva svoju fotelju, ko se nekog plaši, ko je rekao da se to uradi? Mi pljujemo sami sebe, sami sebe ponižavamo, zatvaramo oči pred istinom da bismo sačuvali neku foteljicu. Ja ne znam tu ambasadorku, Radoslava Pavlovića znam, ali ne znam čemu to kao gest? Ja se u to ne uključujem, niti potresam. Shvatam da ljudi često čuvajući svoje fotelje urade nešto u strahu da im neko drugi nešto ne zameri. Šta će ti vojni atašei u Kulturnom centru kada mi imamo ambasadu i rezidenciju, kaže Biljana Vilimon.

Ona smatra da je dolazak vojnih atašea bio idelana prilika da se svetu pokaže izložba.

- Ne vidim da bi izložba bilo koga uvredila, pogotovu danas kad se mnogi generali NATO-a izvinjavaju i prihvataju svoju grešku. Niko ne može da opravda bombardovanje i ono što je NATO uradio 1999, to je prošlo osudu kod svih. Ako umetnik živi u blizini NATO bombi i pravi autentične zapise u vidu ratnog, slikarskog dnevnika, a to podrži Istorijski muzej koji je ovde to izlagao prošle godine to svet treba da vidi, jer sus like stvarane u tom trenutku, ništa nije doslikavano naknadno i na jedan umetnički način iskazuju svoj bunt, zaključuje umetnica.

Danas je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije saopštilo da će insistirati da se utvrdi da li je iz KIC Srbije u Parizu privremeno uklonjen deo izložbe povodom 20. godišnjice početka NATO agresije i najavilo da će „u slučaju da se potvrde navodi o cenzuri“ pozvati da se „adekvatno sankcionišu lica koja su učestvovala u ugrožavanju slobode umetničkog izraza“.

Ministarstvo spoljnih poslova je juče iz Pariza zatražilo hitan odgovor u vezi sa uklanjanjem izložbe.


PROČITAJTE I:

PONIŽENJE SRBIJE U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U PARIZU

PROČITAJTE ODGOVOR RADOSLAVA PAVLOVIĆA, DIREKTORA KULTURNOG CENTRA U PARIZU ZA NAŠ MAGAZIN:

SRAMNE PARISKE IGRE U KC SRBIJE

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Zdraka
28.03.2019.

Ništa čudno to smo mi , nikada nam neće biti bolje pitajte Blera ?????????