Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/29.06.2023.

Rezovi – Kat ap poezija Uroša Papeša

vizuelne-umetnosti
  • Uroš Papeš
Autor fotografije:

Gordana Tadić / Foto: Uroš Papeš

 

U Galeriji Atrijum, Biblioteka Grada Beograda, danas, 29. juna u 19h biće otvorena izložba kat ap poezije Uroša Papeša "Rezovi".

Serija radova koji će se naći pred beogradskom publikom govori o nomadskom životu u urbanoj sredini, jedinstvenoj i suštinskoj borbi umetnika i pesnika za svoju reč i mesto u javnom životu.

Po rečima umetnika i pesnika Uroša Papeša njegove pesme predstavljaju unutrašnja razmišljanja kojim se ne možemo odupreti, seks, uspeh, ljubav, umetnost, sebičnost, a koja žude za interakcijom i razumevanjem, tako da deluju kao proizvod slučajnosti i spontanosti, ali čovek ne može umisliti spontanost sem uvesti spontani faktor, u ovom slučaju makazama. Njegove reči su ovde prirodni tok i forma umetnosti, a celokupna pesma predstavlja zamah slobodne čovekove misli usmerene ka živom svetu.

Beli anđeo, Uroš Papeš

Uroš  Papeš je rođeni Kragujevčanin i diplomirani konzervator i restaurator Akademije SPC u Beogradu. Izlagao je radove na više zajedničkih izložbi. Bavi se Kat ap tehnikom, poezijom i slikarstvom. Prvu samostalnu izložbu kat ap poezije pod nazivom „Rezovi“ imao je u Nišu maja 2022. godine u uličnoj galeriji Mezanin. Prvu knjigu poezije „Rifovi“ objavio je 2021. godine u izdanju „Koraka“. Aforizme i kratke priče objavljuje u domaćim i stranim časopisima. Živi i radi u Beogradu.

Air tour Yugoslavia, Uroš Papeš

O „Rezovima" i kat ap poeziji iz ugla umetnika i pesnika Uroša Papeša

„Poezija je za sve!“ I recite to koliko god puta hoćete! Upravo se tim rečima rumunski dadaista Samuel Rozenstok, poznatiji kao Tristan Cara, pobunio protiv konformističkih ideja koje su stavljale poeziju i umetnost u aršine najprihvatljivije za francusku javnost sa početka XX veka. Prve kat ap pesme nastale su nakon manifesta „Kako napraviti dadaističku pesmu“ naočigled nadrealista 1920. godine u Parizu kada je Cara izvlačio iz šešira novinske isečke i eksperimentalno sastavljao tekst. Zbog toga ga je kritičar Andre Breton isključio iz pokreta.

Kraj ere nemog filma, Uroš Papeš

Vilijam Sjuard Barouz, američki postmodernista i bitnik, pedesetih je ponovo oživeo ovu tehniku koju su koristili za pisanje svojih tekstova mnogi autori među kojima su Dejvid Bouvi i Kurt Kobejn.

Ova izložba je svojevrsni aleatorizam (lat. alea – kockice), umetnost koja se desila i koja je proizašla iz slučajnosti, fleksibilna i kombinatorno osmišljena, ali nikako improvizovana i neodređena. Isečci za tekst i pozadinu su uzimani iz novina i magazina, domaćih i iz regiona, da bismo na kraju eksperimentalnim stvaralaštvom dobili novu celinu, stvarnost i svrhu. Isečci daju koherentnu i smislenu poeziju.

U raljama muških očekivanja, Uroš Papeš

Upotreba makaza čini proces eksplicitnim i podložnim proširenju i varijacijama. Isecanje i preuređivanje napisanih reči i rečenica uvodi novu dimenziju u stvaralaštvo i celokupna slika pretvara se u vizuelizaciju varijacija. Kolaž pročitanih reči i slika je kompletan utisak ove tehnike za posmatrača. 

Svako može da seče reči i da ih smisleno sklapa. To je eksperimentalno stvaralaštvo. Grčki filozofi logično su pretpostavili da će dva puta teži predmet od drugog padati dva puta brže. Nije im palo na pamet da gurnu dva predmeta sa stola i vide kako padaju. Isecite reči i gledajte kako padaju. Presecite linije reči i čućete njihov glas. Rezovi se često pojavljuju kao veoma intimne poruke sa posebnim značenjem za umetnika. Sve što napišemo je u stvari kat ap. Tako je Artur Rembo u sinesteziji radio sa svojom bojom samoglasnika. Videti boje, degustirati zvukove, omirisati forme je u stvari kat ap. Kat ap je za svakoga i poezija je za sve!

Izložba će biti otvorena do 12. jula 2023.


PROČITAJTE I:

KONKURS ZA IZLOŽBU "PORTRET NA IKONI"

KUPAČICE (NA PLAŽI) SAVE ŠUMANOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Ramonda, Uroš Papeš

Kapri, Uroš Papeš


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.