Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/18.04.2024.

Retrospektivna izložba Mime Orlović

vizuelne-umetnosti
  • LIčna arhiva
Autor fotografije:

Piše: Lela Milivojević / Foto: Kuća legata

 

Retrospektivna posthumna izložba beogradske i sidnejske umetnice Mime Orlović, koja obuhvata radove realizovane u svim medijima i u širokom vremenskom okviru, biće otvorena 18. aprila u 19 časova u Kući legata, u Beogradu.

Izložba obuhvata period od prvih samostalnih nastupa u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, sredinom devedesetih, pa do poslednjeg, nedovršenog rada „Moje reči” iz 2020. godine, koji su u prethodnim mesecima dovršile Mimine drugarice umetnice. Takođe, prvi put se predstavlja javnosti izbor foto-manipulacija/digitalne grafike iz poslednjih godina Mimine produkcije kada je koristila društvene mreže kao umetnički medijum i time osvojila veliku društvenu i medijsku pažnju. Izložba obuhvata i izbor dokumentarne građe.

Zlatna pesma, kombinovana tehnika, 2019

Mima Orlović (18. april 1965. Beograd – 8. maj 2020. Sidnej) završila je osnovne i magistarske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na vajarskom odseku. Polaznica je i voditeljka brojnih radionica, kolonija i studijskih boravaka, uključujući KulturKontakt u Beču i Headlands Center for the Arts u San Francisku i jedno vreme stručna saradnica Akademije likovnih umetnosti u Novom Sadu.

Mima Orlović, kolaž iz serije Portala, foto lična arhiva

Svojim umetničkim opusom, ostvarila je zavidne i značajne doprinose i u klasičnim medijima (crtež, kolaž, asamblaž, skulptura) i u performansu, instalaciji, videu, fotografiji i digitalnoj grafici.

Mimine teme su suštinske i bezvremene, tiču se prirode, tela, prolaznosti, rituala, izvorišta i odredišta. Koristila je organske materijale: zemlju, brašno, šećer, ulje, kosu, perje i slično, kao i pažljivo birane i sakupljane predmete iz prirode ili predmete sa emotivnom/ličnom istorijom, od kojih su verovatno najinteresantnije očne proteze koje je pravio njen otac.

Poveznice između Mimine poetike i aboridžinske kulture i estetike su vidljive od samih Miminih umetničkih početaka, mnogo pre nego što će svoj život i rad preseliti u Sidnej.

SAMOISCELJENJE, kombinovana tehnika, 2020

U Miminom radu lično i proživljeno se snažno osećaju i to je posebno obeležilo poslednjih nekoliko godina njenog rada, otkako je obolela od raka. Veliki broj radova na papiru i slika malog formata ističe temu „portala“ u prvi plan: suočavanje sa blizinom smrti, posthumno/onostrano, vrednost i smisao života i borba za život, a u digitalnom formatu dominantan je odnos prema telu, njegovim ograničenjima, promenama, lepoti i prihvatanju sebe.

Mima je ostavila dubok i neizbrisiv trag na beogradskoj umetničkoj sceni devedesetih i dvehiljaditih godina i ova izložba tome svedoči: nastala je udruženim radom i solidarnošću Miminih kolega i poštovalaca.

MOJE REČI, vez na tekstilnim maramicama, proces, 2020

Proces prikupljanja i sistematizacije građe, selekciju radova, kao i produkciju i koordinaciju projekta potpisuju Vesna Vesić, Dragana Marković i Ivana Smiljanić.

Retrospektiva Mime Orlović je realizovana uz podršku Kuće legata i uz nesebičnu pomoć pojedinaca i kolega, a produkcija je omogućena donacijama građana i građanki, prikupljenih putem javnog poziva, saopštili su organizatori izložbe.


PROČITAJTE I:

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?

MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.