Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/9.09.2021.

Portreti srpskih kraljeva i kraljica

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U petak, 10. septembra 2021. u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru biće otvorena izložba slika i crteža ""Portreti srpskih kraljeva i kraljica" autora Andrije Drežnjaka. 

Andrija Drežnjak nas sa "Portretima srpskih Kraljeva i Kraljica" uvodi u začaran krug srednjeg veka i podseća na zaboravljene velmože iz naše istorije. Drežnjak hiperrealistički slika portrete, koji se čine kao da su baš tako izgledali. On radi pedantno, studiozno, tehnički doterano. Pažnju privlači i odevanje kraljeva i kraljica, a umetnik slikanjem detalja približava narativ da se na srpskim dvorovima nosila odeća, krune, oružje, nakit, ukrasi i drugo baš tako kako je prikazano. 

Na izložbi će biti izloženi portreti rađeni u uljanoj tehnici na lesonitu, a svako delo prate tekstovi sa istorijskim  podacima iz života oslikanih vladarskih parova. Predstavljeni su Mrnjavčevići, Hrebeljanovići, Nemanjići, Kotromanići…

Slikar Mića Veselinović Tarski objašnjava „da nas Andrija Drežnjak portretima kraljeva i kraljica, uvodi u začarani krug srednjeg veka, i podseća, na uglavnom zaboravljene velmože iz naše istorije".

"Portreti kraljeva i kraljica srpskih, iz srednjeg veka, koje oslikava Andrija Drežnjak, su nešto što se retko koji slikar usudio da radi, pogotovo što su prvi put predstavljene i kraljice. Ovi radovi su značajni i po tome  da nas podsete na istoriju koju često zaboravljamo. Značajan i za neke udžbenike, ilustracije, stripove u krajnjoj liniji i za kompjuterske animacije…“, zapisao je Veselinović.

Izložba će u Kulturnom centru Zlatibor biti otovorena do 23. septembra 2021. godine

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.