Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/19.07.2019.

Poklon-zbirka Save Stepanova u Novom Sadu

vizuelne-umetnosti
  • Galerija Matice srpske
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Galerija Matice srpskeU Galeriji Matice srpske  u Novom Sadu sinoće je otvorena izložba "Poklon-zbirka Save Stepanova”. Tokom 2019. godine Galerija Matice srpske je primila jedinstven dar ‒ Poklon-zbirku likovnog kritičara i kolekcionara Save Stepanova, koja je predstavljena ovom izložbom.

Poklon-zbirka Save Stepanova ne donosi dela jednog autora, što je uobičajena praksa Poklon-zbirki u Galeriji Matice srpske, već se sastoji od niza različitih autora i umetničkih dela, i daje pregled razvoja postmoderne i savremene umetničke misli na srpskom umetničkom prostoru. 

Sava Stepanov, likovni kritičar, teoretičar umetnosti i kolekcionar, od kasnih sedamdesetih godina 20. veka do prvih godina prelaska u novo stoleće, objavio je veliki broj tekstova kojima je nastojao da prati glavne umetničke tokove i aktere.


Sava Stepanov

Njegovo prvo radno mesto bilo je u Galeriji Matice srpske (1973–1979) a nakon toga je radio kao urednik u Foto galeriji (1979–1993), i direkor Centra za vizuelnu kulturu „Zlatno oko” (1993–2010), te rukovodilac Galerije „Most” u Zavodu za kulturu Vojvodine u Novom Sadu (2011–2014). U periodu od 1977. do 1981. godine bio je urednik Likovnog salona Tribine mladih u Novom Sadu.U svojoj praksi likovnog kritičara Stepanov je želeo da izbegne da sebe svede samo na posmatrača, pa je nastojao da bude aktivni učesnik umetničkih zbivanja i procesa.

Kao kritičar koji je tokom više decenija podržavao, pomagao i ohrabrivao likovne stvaraoce, priređujući im izložbe i dajući kritike o njihovom radu, Sava Stepanov je formirao značajnu kolekciju umetničkih dela, koju je poklonio Galeriji Matice srpske, ustanovi u kojoj se prvi put zaposlio kao radnik u kulturi. Zbirka je nastajala spontano, nenamenski i, zahvaljujući stručnosti kolekcionara, reflektuje karakter umetnosti vremena u kojem je nastajala i u kojem je Stepanov delovao kao kritičar.

Poklon-zbirka Save Stepanova sadrži 75 umetničkih dela od 57 umetnika koji su stvarali na vojvođanskom umetničkom prostoru tokom druge polovine 20. i početkom 21. veka. Pored raznovrsnosti likovnih izraza, Poklon-zbirka pokazuje izuzetno bogatstvo tehnika i tehnologija izrade umetničkih dela, što je osobenost postmoderne umetnosti.Samo površnim pogledom na katalog poklonjenih radova primećuju se ova raznovrsnost – od fotografija koje dokumentuju performanse, fotografija slatih pomoću fiksne telefonije (telefoto), preko gvožđa sečenog plazma sekačem, ručno pravljenog kartona, poštanskih dopisnica, do kolažnih tehnika i klasičnih tehnika ulja ili akrila na platnu.Dela iz Poklon-zbirke Save Stepanova nastala su kao produkt različitih umetničkih linija i stremljenja, i zbog toga se samo grubo posmatrano mogu smestiti u kategorije konceptualne umetnosti, neoekspresionističke prakse i geometrijske apstrakcije. 

Zahvaljujući poklonu Save Stepanova i izložbi koja je tim povodom priređena, noviju srpsku umetnost je moguće sagledati iz perspektive likovnog kritičara koji je decenijama pratio dešavanja na savremenoj umetničkoj sceni i čije su stručnost i kompetentnost doprinele da njegova zbirka odražava najvažnije momente, stvaraoce i karakter ove umetnosti.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box