Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/19.07.2019.

Poklon-zbirka Save Stepanova u Novom Sadu

vizuelne-umetnosti
  • Galerija Matice srpske
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Galerija Matice srpskeU Galeriji Matice srpske  u Novom Sadu sinoće je otvorena izložba "Poklon-zbirka Save Stepanova”. Tokom 2019. godine Galerija Matice srpske je primila jedinstven dar ‒ Poklon-zbirku likovnog kritičara i kolekcionara Save Stepanova, koja je predstavljena ovom izložbom.

Poklon-zbirka Save Stepanova ne donosi dela jednog autora, što je uobičajena praksa Poklon-zbirki u Galeriji Matice srpske, već se sastoji od niza različitih autora i umetničkih dela, i daje pregled razvoja postmoderne i savremene umetničke misli na srpskom umetničkom prostoru. 

Sava Stepanov, likovni kritičar, teoretičar umetnosti i kolekcionar, od kasnih sedamdesetih godina 20. veka do prvih godina prelaska u novo stoleće, objavio je veliki broj tekstova kojima je nastojao da prati glavne umetničke tokove i aktere.


Sava Stepanov

Njegovo prvo radno mesto bilo je u Galeriji Matice srpske (1973–1979) a nakon toga je radio kao urednik u Foto galeriji (1979–1993), i direkor Centra za vizuelnu kulturu „Zlatno oko” (1993–2010), te rukovodilac Galerije „Most” u Zavodu za kulturu Vojvodine u Novom Sadu (2011–2014). U periodu od 1977. do 1981. godine bio je urednik Likovnog salona Tribine mladih u Novom Sadu.U svojoj praksi likovnog kritičara Stepanov je želeo da izbegne da sebe svede samo na posmatrača, pa je nastojao da bude aktivni učesnik umetničkih zbivanja i procesa.

Kao kritičar koji je tokom više decenija podržavao, pomagao i ohrabrivao likovne stvaraoce, priređujući im izložbe i dajući kritike o njihovom radu, Sava Stepanov je formirao značajnu kolekciju umetničkih dela, koju je poklonio Galeriji Matice srpske, ustanovi u kojoj se prvi put zaposlio kao radnik u kulturi. Zbirka je nastajala spontano, nenamenski i, zahvaljujući stručnosti kolekcionara, reflektuje karakter umetnosti vremena u kojem je nastajala i u kojem je Stepanov delovao kao kritičar.

Poklon-zbirka Save Stepanova sadrži 75 umetničkih dela od 57 umetnika koji su stvarali na vojvođanskom umetničkom prostoru tokom druge polovine 20. i početkom 21. veka. Pored raznovrsnosti likovnih izraza, Poklon-zbirka pokazuje izuzetno bogatstvo tehnika i tehnologija izrade umetničkih dela, što je osobenost postmoderne umetnosti.Samo površnim pogledom na katalog poklonjenih radova primećuju se ova raznovrsnost – od fotografija koje dokumentuju performanse, fotografija slatih pomoću fiksne telefonije (telefoto), preko gvožđa sečenog plazma sekačem, ručno pravljenog kartona, poštanskih dopisnica, do kolažnih tehnika i klasičnih tehnika ulja ili akrila na platnu.Dela iz Poklon-zbirke Save Stepanova nastala su kao produkt različitih umetničkih linija i stremljenja, i zbog toga se samo grubo posmatrano mogu smestiti u kategorije konceptualne umetnosti, neoekspresionističke prakse i geometrijske apstrakcije. 

Zahvaljujući poklonu Save Stepanova i izložbi koja je tim povodom priređena, noviju srpsku umetnost je moguće sagledati iz perspektive likovnog kritičara koji je decenijama pratio dešavanja na savremenoj umetničkoj sceni i čije su stručnost i kompetentnost doprinele da njegova zbirka odražava najvažnije momente, stvaraoce i karakter ove umetnosti.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.