Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/4.05.2020.

Poklon zbirka Dragiše Brašovana

vizuelne-umetnosti
  • Galerija Matice srpske
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaU duhu tradicije koja traje već gotovo dva veka, početkom 2020. godine Galerija Matice srpske primila je izuzetan poklon. Dar koji se ne izdvaja samo brojem i kvalitetom umetničkih predmeta, nego i značajnim mestom koji darodavac zauzima u srpskoj kulturnoj istoriji.

Viktorija Brašovan, supruga velikog arhitekte Dragiše Brašovana poklonila je u njegovo ime Galeriji Matice srpske pravu malu umetničku zbirku likovne umetnosti: četiri slike, četiri skulpture, dve porodične ikone, jedan crtež, jednu karikaturu i jednu grafiku.

Među darovanim delima ističe se do sada javnosti nepoznat portret mladog Brašovana, rad nepoznatog umetnika, kao i dve katalogizirane slike Mladena Josića. Među skulpturama izdvajaju se dela Sretena Stojanovića, Riste Stijovića i Antuna Augustinčića.

Posebnu vrednost imaju arhitektonski crtež s prikazom Beograda sa vode, karikatura koja predstavlja Dragišu Brašovana i dve ikone s predstavom Svetog Vasilija.


Pored navedenih dela likovne umetnosti, gospođa Brašovan je poklonila i brojna dela primenjene umetnosti koje je sam arhitekta predano sakupljao i koji su činili deo njegovog životnog prostora: ogledala, komode, vitrine, fotelje, svećnjake, lustere, satove…

Deo navedenih predmeta već je izložen je u Svečanom salonu Galerije Matice srpske, a deo je trenutno postavljen u Velikoj sali, pre nego što se pristupi njihovoj stručnoj obradi i neophodnim restauratorskim zahvatima.

Tek kada se taj kompleksni i obimni posao okonča, u čast darodavca, biće priređena i izložba Poklon-zbirke Dragiše Brašovana. Primljenim darom Galerija Matice srpske je upotpunila svoju kolekciju likovne umetnosti radovima značajnih umetnika koji su bili prijatelji i savremenici Dragiše Brašovana.

Istovremeno je, kroz njegove lične predmete, u svoj prostor unela duh jednog velikana, arhitekte koji je obeležio razvoj moderne srpske arhitekture i ostavio Novom Sadu jednu od najprepoznatljivijih građevina – zgradu Banovine.

Poštujući volju nedavno preminule Viktorije Brašovan i njene kćerke Olge Kovačev, zahvaljujemo im se na dragocenom daru koji će doprineti uobličavanju sećanja na arhitektu Dragišu Brašovana.

Njegovo arhitektonsko remek-delo zauvek će biti obeležje Novog Sada, a Galerija Matice srpske čuvaće umetnička dela i predmete koji upotpunjuju sliku o njemu kao arhitekti, porodičnom čoveku, prijatelju i istaknutoj ličnosti srpske kulturne istorije.


PROČITAJTE I:

VAN GOG: Digitalna šetnja | FOTO | VIDEO


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.