Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/6.03.2020.

Otvorena izložba "Inspirisani Italijom"

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaU Galeriji Matice srpske u Novom Sadu  u petak 6. marta svečano je otvorena izložba "Inspirisani Italijom". 

Izložba Galerije Matice srpske Inspirisani Italijom premijerno je predstavljena 2019. godine u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu u povodu obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i 10 godina od potpisivanja strateškog partnerstva između dve zemlje.

Uz umetnička dela inspirisana Italijom publika će uživati i u italijanskim kanconama u izvođenju Aleksandar Dujin Orchestra.Uvodnu reč na otvaranju izložbe imala je dr Tijana Palkovljević Bugraski, uparvnica Galerije Matice srpske, koja je pozdravila prisutne i istakla:

„Prošla i ova godina u svetskim muzejima posvećene su velikanima italijanske renesanse – Leonardu da Vinčiju i Rafaelu Santiju, a duh Italije i italijanske renesanse u Galeriji Matice srpske donosimo izložbom „Inspirisani Italijom“. Ona pruža drugačiji pogled na našu kolekciju, i zasnovana je na iskustvu poznavanja Italijanske umetnosti, stečenom kroz saradnju sa brojnim italijanskim partnerima proteklih petnaest godina".

Paola Kordone, ataše za kulturu u ambasada Republike Italije i v.d. direktorka Italijasnkog instituta za kulturu u Beogradu izjavila je: „Izložba „Inspirisani Italijom“ je izbor najreprezentativnijih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske i ilustruje odnose između Srbije i Italije. Umetnička dela koja su izložena predstavljaju inspiracije i italijanska iskustva srpskih slikara, kroz čije radove je moguće indirektno upoznati radove italijanskih umetnika. Veze između Srbije i Italije se zasnivaju na bliskosti, kako na onoj geografskoj tako i na kulturološkoj. Ovi odnosi su i danas su veoma intenzivni, što pokazuje i izuzetna saradnja koju imamo sa Galerijom Matice srpske“.Izložba Inspirisani Italijom posvećena je srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije. Odabirom umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske biće vizuelno reprezentovana italijanska „iskustva” srpskih umetnika: Aksentija Marodića, Jeftimija Popovića, Jovana Popovića, Novaka Radonića i Pavla Simića. Uz kopije dela prema italijanskim majstorima Parmiđaninu, Gvidu Reniju i Pompeu Batoniju koje su nastale tokom boravaka srpskih umetnika u evropskim umetničkim centrima ili u Italiji, na izložbi će biti predstavljeni crteži italijanskih gradova i predela, kao i grafički listovi stranih umetnika nastalih prema Rafaelu, Ticijanu i Anibale Karačiju.Zahvaljujući umetničkim delima prikazanim na izložbi, u mogućnosti smo da se na posredan način upoznamo s italijanskom umetnošću, ali i da spoznamo na koji način je ona uticala i inspirisala obrazovanje srpskih umetnika, bez obzira da li su se školovali, studijski boravili u Italiji ili su učili pred umetničkim delima koja su bili u prilici da vide u gradovima Evrope. Italija i italijanska umetnost, omogućili su srpskim umetnicima da, usavršavajući se i bogateći sopstveno slikarstvo, u srpsku umetnost unesu nove ideje i motive. Podstaknuti novim vizuelnim iskustvima i idejama gradili su vezu između svog nacionalnog kulturnog nasleđa i nasleđa Evrope, uvodeći tako srpsku umetnost u nove tokove.

Izložbu prati katalog sa raspravnim tekstom na srpskom i italijanskom jeziku, kao i reprodukcijama izloženih umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske. Autor i kustos izložbe je Stanislava Jovanović Mindić, kustos Galerije Matice srpske.

U okviru izložbe biće realizovan raznovrstan prateći program: stručna tumačenja i predavanja, edukativni programi i kreativne radionice za decu i mlade.

Subotom i nedeljom u 13.00 i 17.00 sati ‒ stručna tumačenja izložbe

Izložba je otvorena do 3. maja 2020. godine.


PROČITAJTE I:

GDE SE KRIJU SLIKARI NA SOPSTVENIM SLIKAMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.